image
Sursa foto: jobilist.md

După ce RM a pierdut la CEDO dosarul „Grupului Petrenco”, PG renunță la învinuire și aduce scuze oficiale

După ce Republica Moldova a pierdut la CEDO dosarul „Grupului Petrenco”, Procuratura Generală anunță că în ședința de judecată planificată pentru astăzi în dosarul în care figurează reclamații Grigore Petrenco, Alexandr Roșco, Mihail Amerberg, Pavel Grigorciuc, Andrei Druzi, Oleg Buznea și Vladimir Jurat, procurorul va renunța oficial la acuzațiile aduse acestora pentru săvârșirea infracțiunii de organizare și participare la dezordini în masă.

Procuratura Generală aduce scuze oficiale tuturor persoanelor figurante în acest dosar penal, care au fost pe nedrept acuzate de săvârșirea pretinsei infracțiuni de dezordini în masă.

Procuratura Generală a luat act de Hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului din 14 septembrie 2021 în cauza Petrenco și alții versus Republica Moldova.

Constatările CtEDO din hotărâre au autoritatea lucrului judecat cu privire la importante elemente ce se conțin în acuzațiile reclamanților, aduse în cadrul unui dosar penal care, în prezent, se află pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

Amintim că fostul deputat şi alţi opt participanţi la un protest organizat în faţa Procuraturii Generale au fost reţinuţi pe 6 septembrie 2015, fiind învinuiţi de dezordini în masă. În februarie 2016, ei au fost plasaţi în arest la domiciliu, iar din luna aprilie a anului trecut sunt cercetaţi sub control judiciar.

Pe data de 28 iunie 2017 fostul deputat Grigore Petrenco a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. Grigore Petrenco a primit şi o amendă în valoare de 10 mii de lei. Totodată, câte trei ani de închisoare cu suspendare au primit activiştii Andrei Druzi, Alexandru Roşco, Vladimir Jurat şi Oleg Buznea.

Activistul civic Mihail Amerberg a fost condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, fiind sancţionat şi cu o amendă în valoare de 8000 de lei. Aceiaşi sentinţă a primit şi activistul Pavel Grigorciuc.

Noutăţile partenerilor

comentarii: