Din ce cauză aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit și au ciocnit ouă în Nepal de Sărbătorile de Paști. Istoriile documentarului MyEverest

Documentarul MyEverest, realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în Republica Moldova, va veni în această sâmbătă cu noi istorii uimitoare - TV8, ora 18:30. 

Foto: MyEverest

Echipa de exploratori de pe ambele maluri ale Nistrului vor ajunge în aeroportul din Lukla, considerat cel mai periculos aeroport din lume. Aeroportul a fost construit în 1964 sub supravegherea lui Edmund Hillary, unul din cei doi care a escaladat Everestul din prima. Hillary a cumpărat terenul pentru aeroport de la oamenii locali cu 2 650 și l-a construit cu forțele proprii și ale localnicilor. Pentru a bătători pista, care abia în 2001 a fost asfaltată, a fost anunțată o sărbătoare mare cu muzică și dansuri organizate chiar pe pista de aterizare/decolare.


Titlul de cel mai primejdios l-a primi din cauza lungimii pistei, care are doar 500 de metri, spre deosebire de pistele cu lungimi standard de minim 3000 de metri. Pista fiind construită sub un unghi astfel încât diferența de nivel de la început și sfârșit ar fi cat un bloc de treizeci de etaje. O alta curiozitate este că pista se termina în peretele unei stânci pe de o oparte și o prăpastie de peste 1000 de metri pe de altă parte.


Membrii expediției au aterizat în Lukla în preajma sărbătorilor de Paști și, pentru a respecta tradiția, au vopsit ouă si au scos din bagaje cozonacii luati cu ei de la Chisinau. Astfel, diminieața din ziua Pastelui au începând-o cu ciocnitul ouălor și un „Hristos a Înviat!”.

Reacția localnicilor o veți putea vedea în episodul trei al documentarului MyEverest, difuzat de TV8.MD, 18 septembrie 2021, 18:30.


Documentarul MyEverest este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în Republica Moldova prin Programul de consolidare a încrederii, realizat de UNDP Moldova – Poduri de încredere peste Nistru - Мосты доверия через Днестр.

Proiectul MyEverest a fost susținut de către partenerii generali Mastercard , Moldindconbank , Moldcell și True Sweets - Dulcinella Altfel.


Expediția a fost susținută cu produse și echipamente de Traumeel S ( heel.md ), Garmin Moldova , #samsungmd.

Suportul juridic este asigurat de EFRIM ROŞCA Asociații.


Pub