Reforma socialiștilor, realizată de PAS: Litvinenco mizează pe votul BCS, iar Nagacevschi „bucuros că actualul ministru și-a asumat acest proiect”
Fracțiunea PAS mizează pe votul deputaților BSC pentru proiectul de modificare a Constituției, care a fost votat ieri doar de către deputații PAS. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, spune că ar fi ilogic să nu-l susțină, având în vedere că ei l-au promovat, însă „nu poți exclude nimic”. Predecesorul lui Litvinenco spune că este „bucuros că ultimul și-a asumat acest proiect”.
Foto: UNIMEDIA

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, speră că deputații BCS vor susține acest proiect, așa cum ar fi promis anterior. Proiectul poate fi votat în lectura a doua până pe 10 decembrie.

„Am întrebat pe cineva - o persoană care comunică cu socialiștii, credeți că ei vor vota acest proiect, el s-a exprimat în felul următor - ar fi o prostie să nu-l voteze, având în vedere că este propriul lor proiect, pe care ei l-au promovat, guvernul susținut de socialiști. Ideea și istoria unui astfel de proiect este mai veche, s-a încercat în 2016, 2018, dar nu a mai fost votat. Este următoarea încercare.

Nu văd de ce socialiștii nu l-ar vota, pentru că el chiar nu implică lucruri sensibile din punct de vedere politic. Tot sunt de acord că ar fi o acțiune ilogică. Nu poți exclude nimic știindu-i pe ei, dar ar fi o acțiune ilogică având în vedere că ei au promovat această inițiativă. Și din discuțiile avute cu reprezentanții PSRM au spus că votează”, a declarat acesta, la Cutia Neagră, de la TV8.


Fostul ministrul al Justiției a spus că este bucuros că Litvinenco asigură continuitatea reformelor începute pe parcursul mandatului său.

„Strategia, planul de acțiuni, proiectul acest vine să ajute Moldova să facă următorul pas - consolidarea puterii judecătorești, separarea ei de politic, de anumite procese de influență politică.

Mă bucur că domnul Litvinenco și-a asumat acest proiect și asigură continuitatea reformelor începute pe parcursul mandatului meu.

Proiectul este absolut necesar pentru Moldova, salut această acțiune, asumare din partea domnului ministru și contez pe responsabilitatea politicienilor din Moldova și a guvernării și a opozițieir să voteze consolidat”, a spus ministrul, la Moldova în direct, de la postul național.


Deputații au aprobat, astăzi, cu 56 de voturi, un proiect de modificare a Constituției, în prima lectură. Proiectul se referă la termenul inițial de numire a judecătorilor și selectarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție și, totodată, concretizează rolul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în procesul de autoadministrare a sistemului judecătoresc, componenței și competențelor acestuia. Pentru a fi adoptată legea, este nevoie de votul a 2/3 din deputați.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a spus că „speră să se țină de cuvânt cei care și-au luat o pauză mai lungă astăzi în vederea susținerii acestei inițiative”, după ce deputații BCS au părăsit sala de ședință a Parlamentului.

Zinaida Greceanîi e declarat că motivul pentru care au decis să plece este refuzul majorității de a include pe ordinea de zi a propunerilor fracțiunii.


Pub