După decizia CtEDO, Procuratura renunță la învinuire în dosarul „Grupului Petrenco” și aduce scuze oficiale figuranților

Procuratura va renunța oficial la acuzațiile aduse lui Grigore Petrenco, Alexandr Roșca, Mihail Amerberg, Pavel Grigorciuc, Andrei Druzi, Oleg Buznea și Vladimir Jurat pentru săvârșirea infracțiunii de organizare și participare la dezordini în masă. Ședința de judecată este planificată pentru astăzi, 17 septembrie, ora 14:00. Instituția anunță că va aduce scuze oficiale tuturor persoanelor figurante în acest dosar penal, „care au fost pe nedrept acuzate de săvârșirea pretinsei infracțiuni de dezordini în masă”.

Foto: UNIMEDIA

„Procuratura Generală a luat act de Hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului din 14 septembrie 2021 în cauza Petrenco și alții versus Republica Moldova.

Constatările CtEDO din hotărâre au autoritatea lucrului judecat cu privire la importante elemente ce se conțin în acuzațiile reclamanților, aduse în cadrul unui dosar penal care, în prezent, se află pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani”, anunță reprezentanții PG.

Acum 3 zile, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a emis o hotărâre în cauza Petrenco și alții 6 contra Republicii Moldova, prin care a recunoscut violarea mai multor articole din Convenție de către Republica Moldova. Astfel, Guvernul Republicii Moldova va trebui să achite reclamanților suma totală de 63750 euro, în calitate de prejudicii morale, pentru violările comise și suma de 4000 de euro, în calitate de costuri și cheltuieli de reprezentare și asistență juridică în fața CtEDO.

Aceștia au fost reținuți în baza unor acuzații de tulburări în masă, ca urmare a unei demonstrații pe care aceștia au organizat-o în fața sediului Procuraturii Generale în septembrie 2015. Toți au fost deținuți timp de patru luni și jumătate în penitenciarul nr. 13 și, aproximativ pentru aceeași perioadă de timp, s-au aflat în arest la domiciliu. 

Dosarul Petrenco a ajuns la CtEDO în 2019. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat timp Guvernul RM să rezolve cazul pe cale amiabilă.


Pub