Judecătorii moldoveni au respins cererea de extrădare a lui Ceaus. Care este motivul și ce spune avocatul

Magistrații de la Buiucani au respins cererea de extrădare a fostului judecător ucrainean, Nicolae Ceaus, pe motiv că acesta se află pe teritoriul Ucrainei. Decizia a fost luată la o ședință din 14 septembrie. Informația a fost confirmată pentru UNIMEDIA de către avocatul acestuia, Iulian Balan.

Foto: unian

„Procuratura din Ucraina nu a renunțat la cererea de extrădare. Totodată, oficial nu este nici o informație unde se află Ceaus. Procuratura Republicii Moldova a făcut o cerere către Procuratura Ucrainei să fie informată dacă judecătorul este la ei, iar până în prezent nici un răspuns și a trecut mai bine de o lună”, ne-a spus avocatul.

Fostul judecător Nicolae Ceaus, răpit la Chișinău în luna aprilie, se afla în custodia Serviciului de Securitate al Ucrainei. În luna iulie, avocatul lui Ceaus, Rotislav Kraveț, a confirmat că clientul său este transportat la Kiev. Biroul Național Anticorupție din Ucraina a anunțat că reprezentanții Serviciului nu au luat legătura cu aceștia și au cerut ca Ceaus să fie în custodia lor, scrie strana.ua. Tot în acea perioadă, reprezentanții Biroului s-au deplasat la sediul Serviciului, unde s-ar afla Ceaus. Sursa scrie că „aceștia nu îl pot împărți pe fostul judecător”.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a deschis o anchetă penală cu privire la posibila răpire a lui Ceaus, iar direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina neagă orice implicare a angajaților săi în răpirea acestuia

Mafrko Shevcenko, ambasadorul ucrainean în Republica Moldova, ar fi fost invitat la Ministerul de Externe, pe 9 aprilie, iar secretarul de stat Dumitru Socola i-ar fi transmis o notă oficială prin care se cerea ridicarea imunității diplomatice a atașatului militar al Ucrainei, Serghei Smetaniuk, scrie presa din Ucraina.

SIS ar fi implicat în posibila răpire a fostului judecător Nicolae Ceaus. Adrian Lebedinschi, membru al comisiei de anchetă, spune că „au prezentat organelor de urmărire penală informația, iar aceștia cercetează”. De partea cealaltă, SIS neagă implicarea sa în această operațiune, iar documentul intern despre care se vorbește în spațiul public ar fi fals.

14 persoane au fost implicate în răpirea judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Printre acestea sunt și doi moldoveni, care nu au cetățenia țării vecine.

Periodic, Ceaus publica filmulețe pe un canal de telegram în care povestea că nu ar fi fost răpit și se simte bine. 


Pub