Ventilatoare de 1,4 mil. euro donate de Ungaria si NATO, vor fi distribuite în spitalele din țară

Guvernul Ungariei și NATO a oferit Republicii Moldova un lot de echipamente medicale cu titlu de donație pentru a face față luptei cu pandemia Covid-19. E vorba de 20 de ventilatoare cu o valoare totală de 1,4 milioane de euro. Echipametele au fost recepționate de Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău și urmează să fie distribuite instituțiilor medicale din țară.

Foto: MSMPS

Donația a fost realizată în urma solicitării Republicii Moldova către Centrul Euro-atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre a NATO, care este principalul mecanism de răspuns în caz de urgențe a organizației. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu un mesaj de mulțumire către Guvernul Ungariei și NATO.

„Aducem sincere mulțumiri Ungariei, țărilor membre NATO și Centrului Euro-atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre, pentru echipamentele oferite, care ne vor ajuta să fortificăm secțiile de terapie intensivă a spitalelor din Republica Moldova. Pandemia ne-a învățat două lucruri importante, și anume ce înseamnă recunoștința și solidaritatea. Împreună suntem mai puternici în combaterea pandemiei Covid-19.”, a menționat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

Astfel, Ungaria a donat ventilatoarele către depozitul NATO de răspuns la pandemie și a organizat transportul acestora către Republica Moldova. Oficiul de Legătură a NATO în Republica Moldova a contribuit la coordonarea donației oferite.

„NATO și țările membre se solidarizează cu Republica Moldova în lupta cu pandemia care rămâne o provocare pentru noi toți. NATO reiterează angajamentul său pentru sprijinul și parteneriatul continuu cu Republica Moldova”, a declarat șeful interimar al Oficiului de Legătură NATO în Republica Moldova, Barbora Paclíkov.

De precizat că lotul de echipamente a fost oferit în cadrul vizitei oficiale a ministrului Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, la Chișinău.

„De un an și jumătate, luptăm împotriva pandemiei. Atunci condițiile de procurare a echipamentelor erau foarte dificile. A trebuit să ducem o luptă acerbă, dar am reușit să ne asigurăm cu aceste materiale care reprezintă un sprijin și ajutor în lupta cu acest virus. Trebuie să depunem toate eforturile, astfel încât mai puțini oameni să moară din cauza lipsei acestor ventilatoare. Sperăm să le utilizăm cât mai puțin”, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Péter Szijjártó.

La începutul anului 2021, Republica Moldova a recepționat peste 100.000 de măști și 25.000 de salopete de unică folosință prin intermediul NATO. Donația recepționată, astăzi, e al treilea lot de echipamente medicale prevăzute pentru a face față pandemiei Covid-19 în Republica Moldova.


Pub