Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Mai mulți absolvenți ai…

DOC Mai mulți absolvenți ai Academiei Militare care au refuzat să activeze conform repartizării, obligați să restituie instituției cheltuielile suportate. Avocatul Poporului solicită Guvernului modificarea unor prevederi din Codul Educației

Imagine simbol

Avocatul Poporului solicită Guvernului modificarea unor prevederi din Codul Educației după ce mai mulți absolvenți ai Academiei Militare a Forțelor Armate, care au refuzat să activeze conform repartizării, au fost obligați să restituie instituției de învățământ superior cheltuielile suportate pentru instruire. Potrivit Avocatului Poporului, sumele solicitate de instituția de învățământ erau însă exagerat de mari și nu reflectau costul real al studiilor. Astfel, Avocatul Poporului a formulat și expediat vineri, 17 septembrie, un demers în adresa prim-ministrei Natalia Gavrilița.

Avocatul Poporului a constatat că situații similare au avut loc şi în alte  instituții de învățământ:  în lipsa unei metodologii de calcul al cheltuielilor pentru instruire, stabilite printr-un act normativ, absolvenții care nu au dorit să activeze confirm repartizării erau impuși să restituie sume deduse în baza unor calcule proprii ale instituțiilor.

Astfel, Avocatul Poporului propune reglementarea în Codul Educației al Republicii Moldova nr. 152 din 17.07.2014 a raporturilor contractuale dintre student şi instituția de învățământ în situația urmării studiilor cu finanțare de la bugetul de stat, cu exceptarea tuturor persoanelor cu dizabilități de la restituirea cheltuielilor pentru instruire.

Avocatul Poporului propune adoptarea unui act de organizare a executării Codului Educației al Republicii Moldova sau ajustarea Hotărârii cu privire la plasarea în câmpul muncii a absolvenților instituțiilor de învățământ superior şi profesional tehnic post secundar şi post secundar non terțiar de stat nr. 923 din 04.09.2001 la conținutul Codului Educației al Republicii Moldova astfel încât să existe claritate cu privire la metodologia de calcul a cheltuielilor pentru instruire, să fie aplicate unitar prevederile legale în scopul prevenirii unor eventuale abuzuri din partea instituțiilor de învățământ.

Demersul expediat de către Avocatul Poporului: