Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Ex-deputatul PSRM Nicolae Pascaru…

DOC Ex-deputatul PSRM Nicolae Pascaru riscă interdicții după ce ANI a stabilit încălcarea regimului juridic al incompatibilităților

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare pe numele ex-deputatului Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) Nicolae Pascaru. ANI a stabilit încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, motiv din care lui Pascaru i-ar putea fi aplicată interdicția de a mai ocupa o funcție publică sau de demnitate publică pe un termen de 3 ani dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv.

Procedura de control pe numele fostului deputat socialist a fost inițiată în baza unei sesizări. În cadrul controlului, inspectorul de integritate al ANI a identificat că ex-deputatul Nicolae Pascaru a deținut pe parcursul mandatului său mai multe calități incompatibile cu funcția de demnitate publică. Acesta figura și în calitate de președinte în cinci asociații Obștești, cu activități în domeniul sportului și dezvoltării buisiness-ului mic și mijlociu, dar și administrator în cadrul unei firme.

„În baza probatoriului acumulat, inspectorul de integritate a constatat incompatibilitate doar pentru funcția de președinte în una dintre asociațiile obștești cu activitate în sport. În timp ce deținea mandatul de deputat, acesta și-a exercitat și calitatea de Președinte al asociației. A semnat și încheiat 14 documente cu un SRL. Actele semnate se referă la scrisori de mulțumire și contracte de donații în scop de binefacere, valoarea cărora oscilau între sumele de 25 de mii de lei și 45 de mii de lei”, anunță ANI.

Pentru a demonstra încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, potrivit reprezentanților Autorității, inspectorul de integritate a obținut un răspuns confirmativ de la Parlamentul R. Moldova, în care se menționează că fostul deputat nu a depus nicio declarație în scopul soluționării stării de incompatibilitate.

„Mai mult decât atât, în iulie 2020, fostul deputat a expediat un demers prin care a solicitat opinia ANI vizavi de stările de incompatibilitate în care se afla. Atunci, ANI a expediat un răspuns explicativ, în care a invocat toate prevederile legale în materie de incompatibilitate de funcție, inclusiv a fost făcută o referire și la o Hotărâre din 2015 a Curții Constituționale la acest aspect. Totuși, nici după obținerea acestei opinii din partea ANI, fostul deputat nu a acționat în vederea rezolvării incompatibilității sale”, menționează ANI.

Nicolae Pascaru a obținut mandatul de deputat în mai 2020 și a avut termenul legal de 30 de zile pentru a-și soluționa starea de incompatibilitate.

„În explicațiile oferite inspectorului de integritate, acesta a interpretat eronat și personal prevederile legale. Totuși, inspectorul a acceptat doar argumentele referitoare la faptul că celelalte asociații nu au înregistrat activități statutare”, susțin reprezentanții instituției.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, fostul deputat riscă interdicția de a mai ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de deputat, pe un termen de 3 ani. Acesta va fi înscris și în Registrul Public al Interdicțiilor.