17:46:09 29.03.2024
Stiri

Efectul Brexit. Peste 40% dintre companiile britanice mari au rămas fără angajați și nu reușesc să angajeze după plecarea europenilor

Actualitate 17.09.2021 08:29 Vizualizări1444 Autor: Ziarul National
Efectul Brexit. Peste 40% dintre companiile britanice mari au rămas fără angajați și nu reușesc să angajeze după plecarea europenilor Profimedia Images


Companiile britanice se confruntă cu un puternic deficit de forță de muncă, iar dificultățile în recrutarea personalului se accentuează în ultimele săptămâni, în parte ca o consecință a plecării lucrătorilor europeni din Regat din cauza Brexit, se arată în rapoartele oficiale, citate de Reuters.

În jur de 41% dintre companiile britanice cu mai mult de 10 angajați spun că s-au confruntat cu probleme serioase în procesul de recrutare la finalul lunii august și începutul lunii septembrie.

Ele dau vina pe faptul că cetățenii europeni nu mai vin să muncească în Regat ca urmare a ieșirii țării din Uniunea Europeană, cea mai gravă situație fiind în sectoare precum transporturi și depozitare, acolo unde deficitul de șoferi de camion a dus la probleme grave în livrări și a lăsat numeroase magazine fără stocuri.

Deficitul de forță de muncă afectează grav și domeniile HoReCa, utilități, sănătate sau construcții.

La 1 ianuarie, Regatul Unit a pus în aplicare noi reguli în ce privește imigrația, iar acestea îi obligă pe europenii care nu au obținut dreptul de rezidență să aplice pentru vize de muncă, pentru acestea fiind nevoie de parcurgerea unor pași dificili, costisitori și consumatori de timp.

Numărul de cetățeni europeni angajați în Marea Britanie între aprilie și iunie a fost cu 8,7% mai mic decât în perioada de dinaintea pandemiei de coronavirus, prin comparație cu o scădere de 2,4% în general.

Între mai și august, deficitul de forță de muncă a înregistrat un record – un milion de locuri de muncă nu au putut fi ocupate în Regat în această perioadă.

„În unele cazuri, aceste deficiențe duc la situații în care companiile nu pot funcționa în mod efectiv, ceea ce la rândul său duce la frânarea creșterii economice”, spune Sarah Coles, analist la Hargreaves Lansdown.

Angajatorii au cerut guvernului să relaxeze legislația din domeniul imigrației, măcar temporar, pentru a le da timpul necesar să facă programe de training pentru viitori angajați locali, însă această solicitare a fost refuzată de guvernul de la Londra.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md