OMS suspendă procesul de aprobare pentru Sputnik din cauza unor probleme de producție. Vaccinul nu e aprobat nici în UE

17 Sept. 2021, 18:22
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Sept. 2021, 18:22 // Actual //  MD Bani

Organizația Mondială a Sănătății a suspendat procesul de aprobare a vaccinului rusesc împotriva COVID-19 Sputnik V, în așteptarea unei noi inspecții la cel puțin una din fabricile care produc serul. Au fost identificate probleme în procesul de producție, relatează The Moscow Times.

Directorul adjunct al Organizației Panamericane a Sănătății, o filială regoională a OMS, a declarat că cererea Rusiei pentru autorizarea de urgență a vaccinului a fost suspendată după ce o serie de încălcări ale normelor de producție au fost descoperite în timpul unei inspecții făcute de OMS în Rusia în luna mai.

Procesul de aprobare de urgență pentru Sputnik V a fost suspendat deoarece, în timp ce inspectau una dintre fabricile în care se produce vaccinul, au constatat că aceasta nu respecta cele mai bune practici în procesul de producție”, a spus Jarbas Barbosa.

OMS a raportat anterior că a constatat mai multe încălcări și a avut îngrijorări legate de „implementarea măsurilor adecvate pentru a atenua riscurile de contaminare încrucișată” la o fabrică din orașul rus Ufa.

După publicarea concluziilor OMS, fabrica a aunțat că a rezolvat deja problemele și că inspectorii nu au pus la îndoială siguranța sau eficacitatea vaccinului. Dar oameni de știință independenți și personalități din industrie au declarat pentru The Moscow Times că neregulile din domeniul producției ar putea compromite calitatea vaccinului.

OMS a anunțat miercuri că așteaptă încă o actualizare de la fabrica Pharmstandard și a sugerat că vor fi necesare noi inspecții ale instalațiilor înainte ca organismul să acorde aprobare pentru Sputnik V.

„Producătorul trebuie să facă modificările necesare și să fie pregătit pentru noi inspecții. OMS așteaptă ca producătorul să trimită informații că fabrica este în standarde”, a spus Barbosa.

Rusia a depus cereri de aprobare pentru Sputnik V atât de la OMS, cât și la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) în februarie, în urma publicării în revista medicală The Lancet a unui studiu care arăta că vaccinul are o eficacitate de 91,6%.

Dar cererea a întâmpinat mai multe probleme și a fost afectată de întârzieri.

Atât EMA, cât și OMS au spus săptămâna trecută că așteaptă încă un „set complet de date” de la dezvoltatorii Sputnik V. EMA a refuzat să spună ce fel de informații lipsesc. Șeful strategiei agenției pentru vaccinuri, Marco Cavaleri, a declarat că termenul pentru aprobarea finală este „incert”.

Obținerea aprobării din partea oricărei organizații ar fi o victorie majoră pentru Rusia, care a lansat o acțiune agresivă de marketing și a vândut milioane de doze către zeci de țări. De asemenea, ar deschide calea pentru o posibilă recunoaștere reciprocă a vaccinurilor, simplificând călătoriile pentru rușii vaccinați cu Sputnik V.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 08:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 08:20 // Actual //  Lupu Eduard

După începutul războiului din Ucraina și pierderea unor piețe energetice din Europa, Rusia și-a direcționat exporturile de petrol către alte țări, alimentând astfel mașina de război. Însă preocupările cresc în privința unei potentiale catastrofe ecologice din Marea Baltică, unde flota „fantomă” a Rusiei, compusă din tancuri petroliere vechi de decenii, reprezintă o amenințare iminentă.

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a tras un semnal de alarmă, acuzând Moscova că folosește nave nepotrivite și încalcă regulile maritime internaționale. Aproximativ jumătate din petrolul rusesc transportat pe mare traversează Marea Baltică și apele daneze, iar acest lucru se întâmplă deseori sub o proprietate opacă și prin folosirea apelor internaționale pentru a evita controlul, scrie The Guardian.

Billström a solicitat noi reguli și mecanisme de aplicare pentru a preveni riscurile asociate flotei ruse, care ar putea provoca o catastrofă ecologică în regiune. Îngrijorările sunt alimentate de faptul că navele sunt vechi și adesea în stare proastă de navigație, iar consecințele unui accident sau al unei scurgeri de petrol ar fi devastatoare pentru mediul înconjurător.

Îngrijorările privind securitatea și mediu în Marea Baltică au fost discutate de miniștrii de externe din opt grupări nordice-baltice de țări pe insula Gotland acum două săptămâni. Billström a subliniat că toți ar fi afectați de o eventuală problemă majoră cauzată de flota rusă, iar ignorarea acestei probleme ar fi periculoasă.

În timp ce Rusia continuă să își consolideze prezența militară în regiune, inclusiv prin utilizarea acestei flote de petrol, comunitatea internațională se confruntă cu provocări în gestionarea acestei situații delicate. Este esențial ca statele să coopereze și să implementeze măsuri eficiente pentru a preveni o catastrofă ecologică în Marea Baltică, subliniind importanța respectării regulilor și normelor internaționale în domeniul maritim.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău