Absolvenții Academiei Militare care nu au dorit să activeze confirm repartizării au fost obligați să restituie banii pentru studii. Reacția ombudsmanului

239942145_4269702996418896_1514839827216580997_n
Foto: Facebook, Academia Militară a Forțelor Armate

Ombudsmanul a venit cu o reacție în urma examinării unor adresări de la absolvenții Academiei Militare a Forțelor Armate, care, refuzând să activeze conform repartizării, au fost obligați să restituie instituției de învățământ superior cheltuielile suportate pentru instruire. Sumele solicitate de instituția de învățământ erau însă exagerat de mari și nu reflectau costul real al studiilor.

Avocatul poporului a constatat că situații similare au avut loc şi în alte  instituții de învățământ: în lipsa unei metodologii de calcul al cheltuielilor pentru instruire, stabilite printr-un act normativ, absolvenții care nu au dorit să activeze confirm repartizării erau impuși să restituie sume deduse în baza unor calcule proprii ale instituțiilor.

Un alt aspect abordat de către avocatul poporului ține de excepțiile stabilite de la regula generală de restituire a cheltuielilor suportate pentru instruire. Potrivit acestora, pe lângă alte condiții, persoanele cu grad de dizabilitate accentuată şi severă sunt scutite de restituirea cheltuielilor suportate de instituția de învățământ pentru instruirea lor, nu însă şi cele cu grad de dizabilitate medie.

Astfel, avocatul poporului propune reglementarea în Codul educației al Republicii Moldova nr. 152 din 17.7.2014 a raporturilor contractuale dintre student şi instituția de învățământ în situația urmării studiilor cu finanțare de la bugetul de stat, cu exceptarea tuturor persoanelor cu dizabilități de la restituirea cheltuielilor pentru instruire.

De asemenea, avocatul poporului avansează ideea adoptării unui act de organizare a executării Codului educației al Republicii Moldova sau ajustarea Hotărârii cu privire la plasarea în câmpul muncii a absolvenților instituțiilor de învățământ superior şi profesional tehnic post secundar şi postsecundar nonterțiar de stat nr. 923 din 4.9.2001 la conținutul Codului educației al Republicii Moldova, astfel încât să existe claritate cu privire la metodologia de calcul a cheltuielilor pentru instruire, să fie aplicate unitar prevederile legale în scopul prevenirii unor eventuale abuzuri din partea instituțiilor de învățământ.

Vezi demersul către prim-ministra Natalia Gavriliță.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente