Arestul preventiv, doar în cazuri excepționale, din cauza numărului sporit de infecții de COVID-19 în penitenciare

Irina Odobescu
17/09/2021

Procurorului general, Alexandr Stoianoglo, a dispus, vineri, aplicarea arestului preventiv doar în cazuri excepționale și doar dacă recurgerea la alte măsuri preventive poate prejudicia considerabil buna investigare a cauzei. Atenționarea vine în contextul creșterii numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 în mediul penitenciar.

„Având în vedere circumstanțele particulare ale cauzelor penale, aplicarea corectă a acestor reguli, este de natură să contribuie la evitarea supraaglomerării instituțiilor penitenciare”, scrie în comunicatul procuraturii.

Atenționarea procurorului general vine la adresa conducerii procuraturilor teritoriale, specializate și a subdiviziunilor Procuraturii Generale. Măsura a fost dispusă în contextul adresării Administrației Naționale a Penitenciarelor, care și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu creșterea numărului cazurilor de infectare printre deținuți. 

În scopul evitării supunerii deținuților riscului de infectare, procurorul general a mai indicat excluderea din activitate a solicitărilor de escortare a persoanelor deținute pentru participarea la acțiunile procesuale.

Excepție sunt cazurile în care prezența deținutului este „absolut necesară". O altă excepție este atunci când sunt efectuate acțiuni nemijlocit la sediul instituției penitenciare.

Irina Odobescu
17/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii