image
Sursa foto: unmiss.unmissions.org

Proiect de modificare a Constituției, VOTAT în prima lectură: Termenul inițial de 5 ani de numire a judecătorilor, EXCLUS

Termenul inițial de 5 ani de numire a judecătorilor va fi exclus. Un proiect de modificare a Constituției a trecut, astăzi, de prima lectură în Parlament cu voturile a 56 de deputați.

Astfel, judecătorii instanțelor judecătorești vor fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Președintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către CSM.

„Acest plafon a dus la situații când judecătorul, simțindu-se dependent de cel care ia decizii în legătură cu cariera sa, a luat decizii ilegale, ținând cont de cel care urmează să ia decizii în raport cu cariera sa. Am și exemple. Celebrul caz de achitare a unui personaj care a participat probabill la răpirea celor 7 profesori turci. Sentința de condamnare a acelui personaj a fost pronunțată cu o lună în urmă, înainte ca el să fie confirmat prin decret prezidențial”, a declarat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

„E un prim pas spre asigurarea independenței sistemului judecătoresc”, a spus și președinta Comisiei Juridice, Olesea Stamate.

Proiectul mai propune ca judecătorii CSJ să fie numiți în funcție similar judecătorilor din curțile de apel și judecătorii, adică de către Președintele Republicii Moldova la propunerea CSM și nu de către Parlament. Această modificare ar urma să reducă influența factorilor politici asupra procedurii de numire a judecătorilor.

Totodată, proiectul vine cu o completare la reglementarea imunității funcționale a judecătorilor. Aceștia nu vor beneficia de imunitate în cazul actelor de trafic de influență sau luare de mită.

De asemenea, se propune completarea Constituției cu un articol nou care va reglementa expres faptul că Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței autorității judecătorești.

Proiectul mai prevede excluderea Procurorului General și a Ministrului Justiției din componența CSM. Acesta va fi constituit din 12 membri: 6 membri din rândul judecătorilor și 6 – din rândul nonjudecătorilor, aleși de către Parlament.

O altă modificare propusă se referă la durata mandatului membrilor CSM, care va constitui 6 ani.

În partea ce ține de concretizarea atribuțiilor CSM, prin intermediul proiectului se propune stipularea expresă a faptului că CSM trebuie să fie consultat obligatoriu în procesul elaborării, examinării, aprobării și modificării bugetului de stat în partea ce ține de alocarea mijloacelor financiare destinate instanțelor judecătorești și este în drept să prezinte amendamente la actele remise pentru consultare.

Proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova a fost elaborat și aprobat de Guvern pe 30 septembrie 2020, fiind înregistrat la Parlamentul de legislatura a X-a pe 10 decembrie același an.

Documentul a fost elaborat întru realizarea Planului Național de acțiuni pentru implementarea Acordului de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Noutăţile partenerilor

comentarii: