image
Sursa foto: jurnal.md

Cinci membri noi la CEC, numiți de Parlament; Candidatul Șor nu a trecut, iar cei propuși de BCS mai așteaptă

UPDATE 14:39 // Parlamentul a aprobat noua componență a Comisiei Electorale Centrale. Este vorba de Alexandru Berlinschii, Angelica Caraman, Sergiu Gurduza, Ludmila Lupașco și Alexandru Musteața - desemnați de Parlament, și Pavel Postica - desemnat de președintele RM.

Noii membri ai CEC au depus jurământul în plenul Parlamentului.

Partidele parlamentare au propus nouă candidaturi, după principiul respectării reprezentării proporționale a majorității și a opoziției. Așadar, PAS a propus cinci candidați, BCS - trei, Partidul Șor - un candidați.

Întrucât deputații din BCS au boicotat ședința de astăzi, numirea candidaților propuși de această fracțiune a fost amânată. Este vorba de Lilian Enciu, Vitalie Miron și Vasile Postolache.

„Când vor binevoi să participe la ședință atunci vom vota”, a menționat speakerul Igor Grosu.

Candidatul propus de Partidul Șor a acumulat doar șase voturi. „Nu au fost întrebări față de candidatul nostru. Vorbim despre democrație și valori europene. Opoziția trebuie să aibă membri. Ce procedură urmează?”, a intervenit Marina Tauber.

„Fiecare deputat decide cum votează. Rămâne ca Biroul Permanent să decidă când se va reveni pentru ca să fie suplinite cele trei poziții”, a explicat speakerul Igor Grosu.

Potrivit legislației, Comisia Electorală Centrală are nouă membri – opt desemnați de Parlament și unul de Președintele țării.

Anterior, Pavel Postica a fost desemnat în calitate de membru al CEC prin decret prezidențial.

Mandatul componenței CEC a expirat în luna iunie a acestui an, însă a fost prelungit cu 90 de zile, din cauza perioadei electorale a alegerilor parlamentare anticipate, care au avut loc la 11 iulie anul curent.

ceccec

Noutăţile partenerilor

comentarii: