Chișinăul „se mută” pentru două zile la Buzău: Mai multe expoziții, defileuri și concerte ale artiștilor noștri vor avea loc în orașul românesc

În vederea promovării valorilor culturale, a patrimoniului cultural și valorificării imaginii Capitalei Republicii Moldova, în urma unui acord de înfrățire dintre Consiliul Județian Buzău, municipiul Chișinău și Pretura Sectorului Botanica al municipiului Chișinău, semnat câteva luni în urmă, în perioada 16-17 septembrie 2021, urmează ca cele două unități administrativ teritoriale să deruleze împreună o serie de activități culturale, artistice și de stimulare a mediului economic cu genericul „Zilele Municipiului Chișinău în județul Buzău”, prima acţiune pe care cele două administraţii le organizează în comun.

Foto:

Importanța și rolul cooperării transfrontaliere și regionale în dezvoltarea bunelor practici între autoritățile publice locale, instituții, agenți economici are la bază:

- promovarea relațiilor de colaborare dintre administrațiile publice locale din județul Buzău și sectorul Botanica din Chișinău;

- asigurarea schimbului de experiență, bunelor practice pentru activitate eficientă ale autorităților administrației publice locale;

- asigurarea comunicării, transparenței și schimbului de informații;

- organizarea activităților comune cu caracter educativ-patriotic, social, cultural;

- promovarea măsurilor de încredere și relațiilor de partener transfrontalier.

Implicarea părților interesate în noua strategie este esențială pentru succesul acesteia, fiecare parțe având un rol activ.

În cele două zile vor avea loc activități de diverse genuri:

Joi, 16 septembrie

- ora 14:00- lansarea expoziției de Pictură – Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, prezentată de Valeriu HERȚA, lector universitar, președintele asociației de calegrafie „Dacia”.

- Ora 14:30 – expoziția portului popular „Arta cămășii cu altiță” promovată de Comunitatea „Șezătoarea Basarabi”, prezentată de către Varvara BUZILĂ, dr. conf. universitar, cercetător științific coordinator la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, coordinator științific al Comunității „Șezătoarea Basarabia”;

- Ora 19:00 – defilarea portului popular feminin „Casa Cristea”, meșter popular- Cristea Maria Vasile, deținătoare a mai multor titluri onorifice, precum:

„cel mai bun antreprenor din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii”, „cel mai bun meșter popular”, premiul mare „pentru confecționarea costumelor naționale tradiționale la concursul Republican al meșterilor populari”, ș.a. A elaborate și confecționat costume pe parcursul a maim ult de 30 ani pentru collective profesioniste ca: Joc, Lăutarii, Floarea Moldovei, Ansamblul „Transilvania” ș.a. De asemenea costume la artiști emeriți ca: Nicolae Botgros, Ion Paladi, Mihai Ciobnu, Niocolae Glib, Olga Ciolacu, Ș.a.

- Concert:

Orchestra Municipală de muzică popular „Frații ADVAHOV”;

Alex Calancea Band cu proiectul „Lupii lui Calancea”.

- Ora 22:00 - Focuri de artificii.

Vineri, 17 septembrie

- Ora 10:30 - Inaugurarea expoziției mobile - „Un tandem remarcabil: Primarul Carol SCHMIDT și arhitectul Alexandru BERNARDAZZI” dedicată aniversării a 175 ani de la nașterea primarului Carol Schmidt și 190 ani de la nașterea arhitectului Alexandru Bernardazzi, prezentată de către Valeria SURUCEANU, director al Muzeului Național de Istorie.

Locul inaugurării: Muzeul Județian Buzău

- Ora 16:30 – degustarea de produse tradiționale buzoiene/Degustarea produselor vinicole din Republica Moldova și din Județul Buzău;

- Ora 19:00 - defilarea portului popular masculin „Casa Cristea”, meșter popular- Cristea Maria Vasile;

- Concert:

Ansamblu etnofolcloric „Plăieșii”;

„Vali Boghean Band”.

- Ora 22:00 – Focuri de artificii.

Participarea la concerte este permisă pentru persoanele care întrunesc una din următoarele condiții:

- Adeverință de vaccinare

- Rezultat negativ al unui test PCR – nu mai vechi de 72 de ore

- Persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Pentru persoanele care nu îndeplinesc nici una dintre cele patru condiții, va fi pus la dispoziție un punct de testare rapidă gratuită înainte de acces.

Evenimentele vor fi transmise în direct (Live) pe rețelel de socializare

 Facebook https://www.facebook.com/www.directiacultura.md și https://realitatea.md/


Pub