Legea privind majorarea pensiei pentru unele categorii, votată în prima lectură

Proiectul de lege care implementează în mod tehnic hotărârea Guvernului privind creșterea pensiei minime până la 2000 de lei a fost votat astăzi în prima lectură. Astfel, beneficiarii de pensie a căror pensie va fi sub 2000 de lei vor primi diferența până la pensia minimă, sub forma unui supliment de solidaritate.

Foto: UNIMEDIA

Proiectul mai prevede că la determinarea venitului mediu lunar asigurat pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani sau a unei persoane cu dizabilitate severă de către unul din părinți, de către tutore sau curator să se ia în considerare salariul mediu lunar pe țară, la data determinării pensiei.

Pentru anul 2021, cheltuielile necesare pentru acordarea suplimentului de solidaritate constituie 512 712,1 mii lei.

Proiectul de modificare a sistemului public de pensii mai prevede dreptul la reexaminarea pensiei persoanelor care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea/reexaminarea dreptului la pensie de dizabilitate, conform unei eșalonări în funcție de stagiul de cotizare realizat după stabilirea pensiei de dizabilitate.

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, anunța că circa 183 mii de pensionari cu stagiu complet de cotizare vor primi minim 2 mii lei, iar cele cu stagiu de muncă incomplet vor primi un adaos de 398 lei. 


Pub