Moldova a primit un milion de măști din partea Germaniei: Acest suport va ajuta medicii să facă față noului val de Covid

Circa un milion de măști chirurgicale au fost donate suplimentar Republicii Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Republicii Federale Germania și Organizația Mondială a Sănătății. Ajutorul umanitar are o valoare de 291.000 de dolari.

Foto: MSMPS

Echipamentul de protecție personală va fi distribuit de către Ministerul Sănătății în spitalele municipale și raionale și în cele de asistență medicală primară. Măștile chirurgicale nesterile vor fi repartizate și în instituțiile medicale din regiunea transnistreană.

„Donația de astăzi este foarte importantă pentru protecția lucrătorilor medicali. Germania este unul dintre cei mai solizi parteneri ai țării noastre în lupta cu virusul Covid-19. Din totalul de ajutoare umanitare și echipamente de protecție recepționate de Republica Moldova de la declanșarea pandemiei de 810 milioane lei, valoarea financiară a ajutorului oferit de poporul german constituie 305 milioane lei. Pe parcurs au venit: 100 ventilatoare pulmonare, 900 de pulsoximetre, 4 milioane de măști, 7 milioane de măști chirurgicale, 500 de milioane de mănuși, 156 mii de costume de protecție și astăzi, la acest suport, se mai adaugă 1 milion de măști. Acest gest de solidaritate demonstrează, o dată în plus, cât de important este să respectăm măsurile epidemiologice, precum respectarea distanței sociale, purtarea măștii de protecție, igienizarea regulată a mâinilor și vaccinarea împotriva Covid-19, pentru a putea combate pandemia”, a menționat Ala Nemerenco.

„Germania este un contribuitor semnificativ la facilitatea COVAX, care a adus vaccinurile în Republica Moldova. Având solidaritatea și susținerea poporului german, dar și a altor donatori pentru răspunsul și recuperarea după Covid-19, acum este momentul să acționăm pentru a beneficia la maxim de echipamentele și posibilitățile oferite. Vaccinurile sunt gratuite. Vaccinurile sunt accesibile. Și, vaccinurile funcționează”, a menționat Simon Springett, coordonatorul rezident ONU

„La începutul pandemiei s-a constatat că lucrătorii medicali din întreaga lume au fost expuși unui grad de infectare cu Covid-19 de trei ori mai mare decât populația generală. Or, una dintre preocupările principale ale OMS reprezintă asigurarea cadrelor medicale cu echipamente personale de protecție. Lipsa acestora și pregătirea insuficientă privind utilizarea lor determină creșterea numărului de îmbolnăviri în rândul angajaților din spitale și centre de sănătate. Până la această oră, Republica Moldova a beneficiat de ajutor umanitar direct din partea OMS în valoare de 6,5 milioane USD. Vreau să amintesc astăzi încă o dată cât de importante sunt vaccinarea, menținerea distanței fizice, spălarea și dezinfectarea mâinilor, evitarea spațiilor aglomerate și purtarea măștii de protecție pentru a împiedică răspândirea Covid-19, ”, a subliniat Miljana Grbic, reprezentanta OMS în Republica Moldova

„Acest suport ne va ajuta să facem față noului val de infectări. Este un sprijin apreciat cu adevărat, pentru care suntem recunoscători. Suportul ne va permite să prestăm servicii medicale sigure și de calitate în continuare pentru pacienții care ajung în instituția noastră medicală. Totodată, aceste echipamente de protecție personală le vor reaminti lucrătorilor medicali că nu sunt singuri în lupta cu virusul și îi vor proteja de contaminare”, a menționat Mihai Ciocanu, directorul Institutului de Medicină Urgentă.

La ora actuală, la nivel mondial sunt înregistrate peste 200 milioane de cazuri de Covid-19. La 16 septembrie 2021, în Republica Moldova erau 277.854 cazuri de Covid-19 și 742.231 de persoane imunizate cu schema completă de vaccinare.


Pub