Stoianoglo rămâne membru CSS: Înalta Curte i-a respins cererea de suspendare
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, rămâne membru al Consiliului Suprem de Securitate. Înalta Curte a respins „cererea de suspendare a acțiunii articolului 12 alin. (4) din Legea securității statului nr. 618 din 31 octombrie 1995 în partea în care îl include pe Procurorul General în componența Consiliului Suprem de Securitate, depusă de dl Alexandr Stoianoglo, Procuror General al Republicii Moldova”.
Foto: UNIMEDIA

Decizia a fost pronunțată astăzi.


Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat ieri cu o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității prevederilor legale care au instituit Procurorului General calitatea de membru de drept în componenţa Consiliului Suprem de Securitate. Într-un comunicat de presă, instituția anunță că decizia de a sesiza CC survine după ultima ședință a CSS din 10 august, în cadrul căreia „Președinta CSS a obiectat Procurorului General lipsa urmării penale a mai multor persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții parlamentare, solicitând, în același timp, raportarea mai multor cauze penale pendinte”.

Procuratura Generală anunța că va sesiza Curtea Constituțională la mijlocul lunii august. Reacția vine după ultima ședință a CSS, la care au fost invitația și conducătorii procuraturilor specializate. Acesta a declarat că „în toată cariera sa de procuror, este prima dată când un șef de stat cheamă șefii procuraturilor specializate la raport”.

După acea ședință, președinta a criticat dur Procuratura, iar tot în aceeași zi, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a înregistrat proiectul care va face posibilă demiterea procurorului, după evaluarea acestuia. La acest moment, proiectul a fost deja votat în lectură finală.


Pub