Partidul Șor declară că „a fost lipsit ilegal de dreptul de a delega un candidat la funcția de membru CEC”

„Fracțiunea parlamentară a Partidului „Șor” a fost lipsită ilegal de dreptul de a delega un candidat pentru calitatea de membru al Comisiei Electorale Centrale, deși acesta corespunde tuturor cerințelor legii”. Declarația a fost făcută de către deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, în cadrul unui briefing de presă, susținut la Parlament. Asta după ce majoritatea parlamentară a respins candidatura lui Vadim Banaru, delegat în calitate de membru al CEC de către fracțiunea Partidului „Șor”, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și opoziției parlamentare.

Foto:

„Astăzi, cu toții, am fost martori ai faptului că, din păcate, valorile europene, democrația, transparența, despre care au fost multe discuții și s-au făcut promisiuni din partea partidului de la guvernare – PAS, au fost încălcate. Toate lumea cunoaște faptul că atât în țara noastră, cât și în alte țări, opoziția are dreptul să delege reprezentați în Comisia Electorală Centrală, la fel ca și în alte structuri”, a declarat Marina Tauber.

Potrivit deputatei Partidului „Șor”, candidatura lui Vadim Banaru corespunde tuturor cerințelor legale.

„CV-ul dlui Banaru, dar și al celorlalți candidați desemnați pentru funcția de membru al CEC au fost analizate de Comisia juridică a Parlamentului. Vadim Banaru fost supus verificărilor din partea instituțiilor competente cum ar fi SIS, CNA, ANI etc. Conform raportului Comisiei juridice a Parlamentului, prezentat în plen, nu a parvenit nicio recomandare, niciun raport negativ și nicio obiecție față de candidatul delegat de fracțiunea Partidului „Șor”. Cu toate acestea, reprezentantul nostru nu a fost votat. Asta deși, pentru dl Banaru trebuia să fie acordat un vot tehnic, nu politic”, a declarat Marina Tauber.

Aceasta a mai menționat că neacceptarea niciunui reprezentant din partea opoziției, la CEC, reprezintă un precedent periculos.

„Se întâmplă pentru prima oară, cred, când la CEC sunt delegați doar membri ai unui singur partid, ai partidului aflat la guvernare. Se creează impresia că se capturează toate instituțiile statului, care au influență în diferite domenii, inclusiv electoral”, a spus Marina Tauber.

Nu este prima oară când drepturile fracțiunii parlamentare a Partidului „Șor” sunt încălcate. Pe lângă faptul că, potrivit normelor din țara noastră, dar și conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, fracțiunea Partidului „Șor” are dreptul să delege un membru la Comisia Electorală Centrală, trebuie să conducă o comisie și o delegație parlamentară internațională, să aibă o funcție de vicepreședinte al Parlamentului, precum și să aibă câte un reprezentant cu drepturi depline în delegația Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), în cadrul Comisiei RM-UE, Euronest, AP OSCE, AP CSI și altele. Cu toate acestea, fracțiunea Partidului „Șor” nu deține conducerea niciunei comisii parlamentare, iar în cadrul delegațiilor parlamentare internaționale reprezentarea fracțiunii este practic inexistentă. Și asta din cauza faptului că majoritatea parlamentară nu a respectat principiului proporționalității în ceea ce privește reprezentarea opoziției în aceste structuri.

Fracțiunea Partidului „Șor” este formată din șase deputați. La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, pentru Partidul „Șor” au votat aproximativ 90 de mii de oameni. 


Pub