Ministrul Justiției nu s-a văzut cu Procurorul General, niciodată între patru ochi: Doar la ședința CSP și de două ori la CSM
Ministrul Justiției susține că nu s-a văzut niciodată cu Procurorul General pentru a discuta „între patru ochi”, doar la ședinția CSP a avut o întâlnire și de două ori la CSM. Litvinenco spune că nu crede că „Stoianglo poate să fie schimbat, el este așa cum este”.
Foto: UNIMEDIA

„În calitate de ministru am avut o întâlnire la Consiliul Suprem al Procurorilor, unica ședință la care eu am participat, două ori la ședința CSM, două ședințe care au avut loc. 

Întrebat dacă a avut discuții doar în doi, pentru a discuta despre conflictul dintre procuratură și putere, Litvinenco a spus că nu a avut astfel de discuții, pentru că „eu de exemplu nu cred că domnul Stoianglo poate să fie schimbat, el este așa cum este. Eu de exemplu nu am nimic personal cu dumnealui ca persoană fizica. În momentul în care el a devenit procuror general, noi am discutat, eram încă în opoziție și am spus haideți să nu îl criticăm, să-l lăsăm să vedem ce poate, poate jumătate de an sau mai mult nu am vorbit practic nimic rău despre Stoianoglo chiar dacă existau motive.

Evident că în momentul în care iese Platon din pușcărie și asta e arătat ca o mare faptă eroică. Cine e controlat Platon de Stoianoglo sau Stoianoglo de Platon, oricare ar fi răspunsul, în egală măsură situația e foarte gravă. După Platon au fost alte ieșiri, alte eliberari a hoților, țara se fură, lucrul acesta se știa, dar procuratura nu facea absolut nimic. Noi îl avem pe Andronache, acest personaj care furat a furat se vad și din cosmos furturile lui și poate să le vad oricare copil, dar nu este nicio cauză care sa-l vizeze pe Andronachi. Nu avem stat de drept, sa nu ne imbatam cu apa rece. Formal avem un stat de drept în realitate e o ficțiune”, a menționat ministrul Justiției.

Întrebat dacă există probe care să demonstreze realația dintre Stoianoglo și Platon, acesta a răspuns că „Eu nu sunt procuror, nu am acces la dosare, nu am acces la materiale, dar din punctul meu de vedere ca cetățean a R. Moldova faptul că există așa o percepție este deja o mare problema și lucru acesta are un impact extrem de mare față de instituțiile statului R. Moldova. Pentru că un stat de bazează pe instituții”, a menționat Litvinenco. 

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat cu o sesizare la Curtea Constituțională, în vederea controlului constituționalității prevederilor legale care au instituit Procurorului General calitatea de membru de drept în componența CSS.

Șeful Procuraturii Generale s-a adresat Curții Constituționale după ce, la una dintre ședințele anterioare ale CSS, președinta Maia Sandu ar fi cerut intentarea unor dosare penale pe unii lideri din opoziție, dar și detalii pe investigațiile deja în derulare. Procurorul General, însă, consideră că detaliile solicitate de şefa statului „ating separația și echilibrul puterilor în stat”.

Ministrul Justiției a venit cu un comentariu, după ce Procurorul General a anunțat că a contestat, la Curtea Constituțională, includerea sa în componența Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Sergiu Litvinenco nu a ratat ocazia să-i sugereze lui Alexandr Stoianoglo să demisioneze.


Pub