Lasagna cu vinete și spanac

În casa noastră, vinetele le iubesc eu preponderent. Restul membrilor acceptă să le consume doar coapte, în formă de icre. Dar în septembrie Bojica se uită rău la cei care nu mănâncă vinete. Cum altfel, dacă el acum le trimite, nu în aprilie?! Așa că fiți buni și mâncați-le acum, cât e sezonul. 

Eu am făcut rost de niște vinete ca să gătesc o rețetă nouă, dar cu șanse mari să placă copiilor. Ce ingredient magic să folosesc? Și fix în acest moment ochii se opresc pe eticheta transpirată a unui rosé de la vinăria Timbrus Purcari Estate, adus de acasă. Acolo scrie negru pe alb: „Acest vin merge bine cu lasagna”. Așa că de lasagna și m-am apucat, cu vinete, spanac și ciuperci de pădure.

Despre ciuperci nu voi spune mare lucru, decât că am cules o poală plină în 20 de minute, în pădurea de lângă casă. Și apoi le-am consultat cu o comunitate de cunoscători. Vreau foarte tare să vă rog, mai ales că tocmai a venit anotimpul ciupercilor: dacă nu recunoașteți ciuperca, nici nu o culegeți. Ne-am înțeles?

Ingrediente:

5 vinete medii 

800 gr ciuperci 

3 cepe

6 căței de usturoi

450 gr roșii proaspete

200 gr parmezan

400 gr mozzarella

2 lngț zahăr brun

sare și piper

2 lng oregano uscat

Pentru sosul Bechamel:

700 de ml lapte integral

1 lngț ulei de măsline

50 gr de unt

50 gr făină

sare, piper alb

¼ lngț nucșoară măcinată

Etape:

  1. Pune o cratiță cu apă pe foc și, până a da apa în clocot, spală vinetele și taie-le rondele de aproximativ 1 cm lățime. Sărează-le abundent și lasă-le într-un bol sau strecurătoare  timp de 25-30 minute. Spală-le apoi bine și varsă zeama scursă din vinete. 
  2. În apa clocotindă pune fâșiile de lasagna și lasă-le până se gătesc al dente, respectă neapărat timpul de fierbere indicat pe etichetă.
  3. Rumenește bine în ulei feliile de vinete și lăsa-le de-o parte pe un prosop de hârtie, ca să absoarbă excesul de ulei. 
  4. Întinde o fâșie de hârtie de copt și unge-o abundent cu ulei. Transferă pe această hârtie fâșiile de lasagna.
  5. Călește ceapa tocată și usturoiul cu spanacul.
  6. Pregătește un sos Bechamel din lapte, unt, făină și condimentează cu sare, piper alb și nucșoară. Consistența sosului depinde de proporția dintre lapte și făină.
  7. Aranjează la fundul unei tăvi mai adânci primul rând de foi de lasagna, peste ele un strat de vinete prăjite, apoi un strat de spanac cu ceapă și usturoi. Ultimul strat vor fi ciupercile călite, apoi acoperă cu sos Bechamel, condimentele din rețetă și felii de mozzarella. 
  8. Repetă prima etapă: foi de lasagna, spanac, ciuperci, bechamel, condimente. Continuă până termini toate foile de lasagna. Acoperă cu Beschamel, felii de roșii și mozzarella, feliată sau rasă.
  9. Transferă creația la cuptor pentru 25 min-30 min la 220 grade. 
  10. Servește lasagna caldă cu o salată verde și un păhărel de rosé

Copiii au adorat lasagna. Eu am înțeles că, dacă știi să o faci bună, n-are cum să nu îți placă toată combinația asta de gusturi. Recunosc, vinurile de la vinăria Timbrus Purcari Estate nu contenesc să mă uimească plăcut. Săptămâna aceasta am aflat cum e la gust rosé-ul lor, un cupaj din Merlot, Saperavi și Fetească Neagră. Și dacă e ținut suficient la rece și se potrivește cu mâncarea, atunci riscă să vă placă.                             

Pe parcursul lunii septembrie, rubrica „Ce-a trimis Bojica” este realizată cu susținerea vinăriei Timbrus Purcari Estate.

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.