Rezumat din Parlament: Primul PAS pentru schimbarea Constituției și 66,6% membri noi la CEC

Parlamentul s-a întrunit astăzi într-o nouă ședință plenară. Pe ordinea de zi au fost incluse 10 proiecte de lege. Ulterior, la solicitarea deputaților din majoritate, proiectul cu privire la noul Cod Feroviar a fost retras de pe ordinea de zi și amânat pentru altă săptămână.

În procesul de dezbatere a ordinii de zi, după ce deputații BCS au făcut mai multe propuneri de audieri și dezbateri, toate respinse de majoritate, aceștia au părăsit ședința plenului.

Ce s-a adoptat:

  • În prima lectură s-a votat un proiect de modificare a Constituției. Astfel, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, Președintele Republicii Moldova va fi persoana care va numi în funcție judecătorii instanțelor. În prezent, acești judecători sunt numiți de parlament cu majoritatea voturilor. Totodată, potrivit noilor modificări, judecătorii nu vor mai avea o perioadă de 5 ani înainte de a fi confirmați pentru a se afla în funcție până la vârsta de pensionare. Legea a fost votată abia în primă lectură de majoritatea Parlamentară, însă procedura de aprobare a acestei legi este mai complicată. Pentru a intra în vigoare, ea trebuie votată în a doua lectură cu 51 de voturi minim și în lectură finală cu minim 67 de voturi. PAS are doar 63 de voturi, prin urmare ar avea nevoie de încă 4 voturi.
  • A fost aprobat în prima lectură un proiect de lege cu privire la sistemul de pensii. Proiectul vine în contextul îndeplinirii celebrei promisiuni electorale care stabilea că „nici o pensie nu va fi mai mică de 2000 de lei”. Astfel, beneficiarii a căror pensie va fi sub 2000 de lei vor primi diferența până la pensia minimă sub forma unui supliment de solidaritate.
  • Parlamentul a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, proiectul de hotărâre privind desemnarea a cinci membri ai Comisiei Electorale Centrale. Este vorba despre Alexandr Berlinschii, Angelica Caraman, Sergiu Gurduza, Ludmila Lupașco și Alexandru Musteața. Toate cele cinci candidaturi au fost înaintate de Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate” și au fost votate de majoritatea deputaților prezenți. Candidatura propusă de Fracțiunea „ȘOR” nu a întrunit numărul necesar de voturi. Totodată, candidaturile înaintate de Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Postolache, Vitalie Miron și Lilian Enciu nu au fost discutate, întrucât persoanele vizate nu au participat la ședință. Totodată, cei numiți, alături de candidatul președinției, Pavel Postică, au depus jurământul. Astfel, primii 6 din 9 membri CEC au fost oficial numiți în funcție.
  • Parlamentul a adoptat în a doua lectură un proiect de lege cu privire la modificarea legii Ocrotirii Sănătății. Astfel, potrivit noilor modificări, polița de asigurare medicală va include și servicii pentru cei care au pierdut un glob ocular, acestea beneficiind de protezare gratuită indiferent de cauza care a dus la pierderea ochiului. Totodată, s-a stabilit trecerea la compensarea dispozitivelor medicale în locul achizițiilor centralizate. Asta ar însemna că cetățenii, odată ce vor achiziționa unele produse medicale, suma aceasta va fi compensată de stat. Anterior, statul achiziționa un anumit număr de produse medicale pe care le oferea în mod gratuit.
  • Președintele interimar și vicepreședintele Curții Supreme de Justiție vor fi desemnați de Consiliul Suprem al Magistraturii. Anterior, președintele interimar al Curții Supreme de Justiției era desemnat în funcție de vârstă.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.