Activismul ca modă

Trebuie să încep acest text despre modă prin a recunoaște că nu pricep nicio iotă într-însa. Port pijamale prin casă aproape în fiecare zi, cumpăr haine mai mult la mâna a doua sau de la branduri mici și pun pe primul loc confortul chiar și când trebuie să merg la nunți sau evenimente fancy. 

Dar, pentru că știu câte ceva despre activism, feminism și am acces la internet, îmi permit să am și eu o opinie. 

Așa că vreau să vorbim azi despre Met Gala și activismul, fals sau nu, afișat acolo. 

Dacă nu știi, Met Gala e probabil cel mai important eveniment de modă anual, organizat de Institutul de Costume, un departament al Muzeului Metropolitan de Artă din New York, și care dă startul expoziției anuale a Institutului și adună fonduri pentru viitoarele expoziții. Este unul dintre cele mai scumpe evenimente din lume, un bilet la o masă poate ajunge la 30 de mii de dolari, iar fondurile adunate la finalul serii ajung la zeci de milioane de dolari. Banii adunați sunt folosiți tot pentru muzeu. 

Pentru vedetele pe care le știm și urmărim cu toții, e o ocazie să colaboreze cu designeri și să se îmbrace conform tematicii serii, împrumutând ținutele de la aceștia. Dar în acest an, deși tematica a fost „În America”, mulți invitați au ales să folosească această platformă pentru a comunica lumii despre subiectele sociale la care țin. 

Cea mai dezbătută ținută a fost probabil cea a Alexandriei Ocasio Cortez, care a purtat o rochie albă, pe care era scris cu litere mari, roșii TAX THE RICH („să-i impozităm pe cei bogați”). Deși mulți au observat ironia și posibil ipocrizia purtării unui astfel de mesaj la un eveniment plin ochi cu milionari, există și cei care cred că orice platformă este bună atâta timp cât mesajul transmis este consistent. AOC este faimoasă pentru politicile relativ de stânga pe care le promovează în SUA, așa că putem zice că cel puțin a fost „on brand”.

Enlarge

AOC-tax-the-rich-met-gala-dress-1024x576-1
Alexandria Ocasio Cortez la Met Gala 2021

Și pentru că pe lângă punerea pe un piedestal a bogăției, luxului și elitismului, Met Gala este un eveniment în care și tinerețea este în centrul atenției, despre un alt costum activist s-a vorbit foarte puțin. Membra Congresului Carolyn Maloney a purtat o ținută dedicată drepturilor femeilor. De-a lungul fâșiilor de culoarea mișcării sufragetelor, adică femeilor care au luptat pentru dreptul de a vota, se putea citi inscripția „Equal rights for women”, adică „drepturi egale pentru femei”. Iar poșeta pe care o purta, cu inscripția ERA, face referire la un document care ar asigura egalitatea pentru femei și bărbați în SUA, care așteaptă să fie ratificat încă din 1972. Apropo, unul dintre serialele care mi-a explicat mai multe despre această mișcare este Mrs America, ți-l recomand.  

Enlarge

61409272d383b
Carolyn Maloney la Met Gala 2021

Și ajungem la cel mai discutat costum-activist din acest an, cel al Carei Delevigne. În primul rând, arată de parcă și-ar fi lipit un scutec cu scotch pe piept. Dar asta nu e nici pe departe o problemă la fel de mare ca mesajul pretins feminist pe care actrița a spus că vrea să-l transmită. „Peg the patriarchy” scrie pe pieptul ei și nu știu cum să traduc această expresie. Dar voi încerca să o explic. Pegging-ul, dacă nu ai auzit de el sau nu te-ai uitat la Broad City (pe care tot tare-l recomand, apropo) este o practică sexuală în care o femeie îmbracă o curea specială pe care este atașat un dildo și își penetrează anal partenerul-bărbat. În anul domnului 2021, când ne dăm mari și tari că susținem libertatea și emanciparea sexuală, un astfel de mesaj poate însemna doar un lucru. Cara Delevigne crede că pegging-ul este o activitate menită să înjosească, să pună la punct, adică să fie un act violent. Oare Cara crede că violența sexuală e ok, chiar și atunci când vorbim despre un oponent atât de fioros cum e patriarhatul? Nu, Cara, violența sexuală nu poate fi justificată niciodată. Stai jos, nota doi. 

Enlarge

cara-delevingne-met-gala-01
Cara Delevigne la Met Gala 2021

Cred că asta se întâmplă atunci când activismul se face de fațadă, când oameni influenți și bogați, care nu prea au simțit greutățile vieții, vor să cucerească inimile oamenilor. Aceștia devin falși și fac mai mult rău decât bine. 

Cu toate că aceste mișcări mi se par un bun început pentru a atrage atenția la problemele grave cu care ne confruntăm cu toții, ele pot fi utile cauzei doar atunci când sunt făcute consistent, conștiincios și nu doar o dată pe an, la unul dintre cele mai luxoase evenimente din lume, în timp ce afară sunt arestați protestatarii care strigă în gura mare că acești bani ar putea folosiți pentru persoanele fără adăpost din New York. 

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.