Declin major pentru vânzările auto din Europa: Vehiculele prin combustie, cele mai afectate de criza de cipuri

16 Sept. 2021, 16:15
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
16 Sept. 2021, 16:15 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Vânzările auto continuă să scadă în Europa. Cu toate că economia își revine treptat, livrările de automobile nu pot fi comparate nici măcar cu rezultatele slabe de anul trecut, notează Bloomberg. Totul se întâmplă din cauza crizei de semiconductori, care nu permite producătorilor auto să satisfacă cererea care există pe piață.

Potrivit Asociației Producătorilor Europeni de automobile, înmatriculările de maşini noi au scăzut cu 18% în august şi cu 24% în iulie, comparativ cu datele înregistrate anul trecut.

Criza de semiconductori a devenit atât de accentuată, încât executivii din cadrul Daimler, Volkswagen şi BMW au avertizat că penuria ar putea să se extindă şi în 2022. Şi, dacă stocurile limitate nu erau suficiente pentru a majora preţurile, grupurile auto prioritizează acum cele mai lucrative modele, de vreme ce numărul de vehicule pe care le pot produce este limitat, scrie Ziarul Financiar.

„Deficitul de cipuri cauzează o serie de pierderi, iar cererea – care este, de fapt, ridicată – nu poate fi satisfăcută. Vehiculele tradiţionale prin combustie sunt cele mai afectate, în timp ce continuă boom-ul din rândul vehiculelor electrice şi de tip plug-in”, spune firma de consultanţă EY.

Datele din iulie şi august au ajuns la cele mai slabe niveluri din 2013 încoace, iar cele mai mari pieţe din Europa – Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Spania – au suferit pierderi de peste două cifre în aceeaşi perioadă. În Italia şi Spania, scăderile au depăşit 27%.

Până recent, producătorii auto s-au descurcat extrem de bine. Veniturile din prima jumătate a anului, marjele de profit şi fluxurile de cash au fost cele mai mari din istoria industriei.

„Aşa-i că este amuzantă industria auto? Cu cât producătorii vând mai puţine maşini, cu atât câştigă mai mulţi bani”, spune Arndt Ellinghorst, analist în cadrul Bernstein.

Vânzările efectuate în Europa de către VW Group au scăzut recent cu 14%, în timp ce Stellantis şi Renault au înregistrat un minus de 29% şi, respectiv, 23% în august. Înmatriculările au scăzut cu 38% şi 18% pentru Daimler şi, respectiv, BMW.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mart. 2024, 13:02 // Actual //  bani.md

Salariile mici, fluctuația mare de cadre și sistemul birocratic sunt doar câțiva din factorii care provoacă criza de cadre din administrația publică, au afirmat invitații emisiunii „Consens Național” difuzată luni, 25 martie curent, la RLIVE TV.

Veaceslav Ioniță, expert în domeniul administrației și finanțelor publice, și Stella Jemna, fostă șefă de Cabinet al prim-ministrei Natalia Gavrilița, reprezentantă de țară a Fondului regional de investiții WNISEF, sunt de părere că statul trebuie să își revadă politicile pentru a înțelege de câți funcționari are nevoie și care este nivelul lor de pregătire.

„Noi dispărem, ei se înmulțesc. Astăzi sunt mai puțini funcționari decât acum 20 de ani, dar raportați la numărul de populație care a mai rămas în țară ei sunt mai mulți pe cap de locuitor. Statul și-a redus din competențele sale și a digitalizat multe servicii și acum ar fi bine să fie regândit și sistemul de administrare la nivel central și local”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Stella Jemna a afirmat că autoritățile trebuie să-și revadă structurile administrative și să investească mai mult în pregătirea noilor funcționari. Potrivit ei, tinerii nu sunt gata să acceadă în funcții manageriale, iar cei cu experiență nu sunt deschiși pentru cooperare.

„Ceea ce se întâmplă cu forța de muncă din administrație astăzi este radiograma la ceea ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani. Faptul că noi nu am investit în acești oameni, că mulți dintre cei care lucrează în ministere nu sunt calificați este rezultatul politicilor unui stat. Este foarte important să avem centre de calificare moderne deoarece ceea ce se învață acum nu mai este relevant”, a afirmat fost șefă de cabinet al prim-ministrei Natalia Gavriliţa.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice, fiecare al cincilea post din Guvern este vacant. Cele mai afectate sunt ministerele Culturii și Mediului care duc lipsă de aproximativ 30 la sută din numărul de angajați. Fiecare al patrulea post este vacant și în cadrul ministerelor Sănătății, Finanțelor și Afacerilor Externe. Cel mai bine asigurat cu cadre este Ministerul Educației și Cercetării care are vacante 11 la sută din posturi.

Studiul IPIS a fost realizat în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul Fundației Soros Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău