Nereguli în selectarea și promovarea procurorilor: Lipsa de transparenţă și organizarea concursurilor cu un singur candidat

Irina Odobescu
16/09/2021
Foto: newsmaker

Modul neclar de numire și promovare a procurorilor, lipsa de transparenţă privind funcţiile vacante prin nepublicarea de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și organizarea concursurilor pentru funcțiile de conducere cu un singur candidat sunt principalele lacune care afectează procesul de selectare şi promovare în carieră a procurorilor.  Acestea se regăsesc în concluziile Raportului prezentat, joi, de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

În Raportul CRJM se arată că, în perioada 1 ianuare 2019 – 31 mai 2021, CSP a anunțat 19 concursuri pentru 174 de funcții. O problemă gravă invocată de experți este că CSP nu publică locurile vacante, deși legea obligă acest lucru.

Din cele 26 de funcții de conducere vacante, din perioada analizată, 20 de concursuri au avut loc cu un singur candidat. Până la finalizarea concursului, în unele cazuri, a rămas doar un candidat, pentru că alții s-au retras din dorință proprie. „Aceste concluzii confirmă faptul că cel mai des numirile procurorilor se fac în lipsa unui concurs. 65% din funcții de conducere scoase la concurs au fost ocupate de persoanele care dețineau interimatul funcției respective. Transferurile făcute de procurorul general au ajuns la 24 de cazuri, fără a se cunoaște criteriile prin care au fost transferați”, a declarat Daniel Goinic, expert CRJM.

Lipsa de claritate în transferurile procurorilor de la o procuratură la alta este o altă problemă, invocată în raportul CRJM,  în care se menţionează că toate propunerile procurorului general au fost acceptate de CSP. Organul de autoadministrare a procurorilor şi-a justificat deciziile prin avansarea în profesie a candidaţilor sau stabilirea cu traiul în altă localitate decât locul de muncă. Majoritatea transferurilor au fost făcute în Chișinău, acest lucru fiind interpretat de alţi procurori  ca o promovare nejustificată.

Raportul mai scoate în evidenţă şi faptul că unii procurori adjuncţi ajung şefi ai instituţiilor doar după jumătate de an de aflare în poziţia de subaltern. Acest lucru, în opinia experţilor, conduce la o loialitate inadmisibilă a procurorilor față de procurorul general.

O altă problemă este şi faptul că femeile dețin tot mai rar funcții de conducere în Procuratură. Doar 12 femei sunt în funcții de conducere din cele 124 de locuri. Din cei 146 de candidați înscriși la concurs, în perioada analizată, doar 34 sunt femei. Iar din cei 121 de câștigători ai funcțiilor, doar 30 de femei au obținut fotoliul.

Raportul elaborat de CRJM recomandă publicarea de către CSP a tuturor funcțiilor vacante și excluderea practicii de organizare separată a concursurilor pentru absolvenții Institutului Național al Justiției. Motivația este că toți candidații susțin examene și acest lucru va asigura ca să vină cei mai buni candidați la concurs. O altă recomandare este analizarea activității CEPP și CSP pentru a asigura că punctajul pe care îl oferă  oferită reflectă calitățile și abilitățile persoanelor evaluate. O altă recomandare este revenirea la situația  de organizare a concursului pentru transferul procurorilor în altă procuratură.

Irina Odobescu
16/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii