Veronica Mihailov-Moraru: „Este extrem de important de revăzut rolul procurorului general și al Consiliului Superior al Procurorilor”

Irina Odobescu
16/09/2021
Foto: MJ via Facebook

Organizarea concursurilor veritabile pentru procurori și revederea rolului procurorului general și al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) în promovarea şi numirea în funcţie a procurorilor ar putea ajunge pe lista de priorităţi ce ţin de reformarea justiţiei. Declaraţie aparţine Veronicăi Mihailov-Moraru, secretară de stat la Ministerul Justiției, şi a fost făcută la prezentarea Raportului Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) privind procesul de selectare şi promovare în carieră a procurorilor.

„Constatările CRJM sunt salutabile. Recomandările sunt însoțite de date statistice și exemple convingătorare și arată că unele lucruri trebuie de schimbat. Concursurile trebuie să fie veritabile și percepute corect de societate. Este extrem de important de revăzut rolul procurorul general și al Consiliului Superior al Procurorilor. Intervenția lor să fie bazată pe criterii de meritrocrație și într-un mod cât mai transparent”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru, secretară de stat la Ministerul Justiției.

Secretara de stat și-a exprimat îngrijorarea şi referitor la organizarea concursurilor în care la 20 din cele 26 de posturi vacante s-au înregistrat câte un singur canditat. Veronica Mihailov-Moraru a opinat că acesta „este un semn al faptului că nu se transmite un mesaj sănătos în rândul procurorilor”.

Îngrijorările reprezentantului Ministerului Justuiției țin și de ocuparea funcțiilor de procuror în rândul femeilor, care este la un nivel foarte scăzut. Doar 12 funcții din cele 124 funcţii de procuror au fost ocupate de femei. O altă problemă este că CSM nu a respins niciidată candaturile propuse de către procurorul general.

Veronica Mihailov-Moraru a dat asigurări că recomandările raportului CRJM vor fi analizate minuțios de instituţia pe care o reprezintă.

 

Irina Odobescu
16/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii