Membrii CEC, propuşi de fracţiunea PAS, votaţi de Parlament. Candidatul Partidului Şor nu a întrunit numărul necesar de voturi

Julieta Saviţchi
16/09/2021

Majoritatea parlamentară şi-a votat, joi, candidaţii săi care vor face parte din Comisia Electorală Centrală (CEC). Majoritatea parlamentară a refuzat să voteze pentru candidatul propus de fracţiunea Partidul Şor.

Cei cinci membri noi ai CEC, înaintaţi de către fracţiunea parlamentară a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), se numesc Alexandru Berlinschi, Caraman Angelica, Sergiu Gurduza, Ludmila Lupașco și Alexandru Musteață. Trei dintre aceştea au deja experienţă de muncă în cadrul CEC.

Sergiu Gurduza a deţinut un mandat de membru al CEC, la moment fiind unul dintre consilierii președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Alexandru Berlinschii este șeful Departamentului de Management Electoral al CEC, iar Ludmila Lupașco a fost șefa aparatului instituţiei. Angelica Caraman are experiență în administrația publică locală și centrală şi este trainer în domeniul electoral. Alexandru Musteața este fost director de departament din cadrul Fundației Soros-Moldova.

Din componenţa CEC va face parte şi expertul Promo-Lex, Pavel Postică, desemnat cu o săptămână în urmă de către președinta Maia Sandu.

Partidul Şor l-a înaintat pentru funcţia de membru al CEC pe Vadim Banaru, unul din avocaţii lui Ilan Şor, însă pentru el au votat doar cei membri ai fracţiunii prezenţi în sala de şedinţe.

Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor i-a înaintat prntru CEC pe Postolache Vasile, Miron Vitalie, Enciu Lilian, însă aceştea nu au fost supuşi procedurii de vot, deoarece nu au făcut act de prezenţă după ce deputaţii comunişti şi socialişti boicotat şedinţa Parlamentului de joi.

CEC este constituită din 9 membri, unul desemnat de către Preşedintele Republicii Moldova, iar ceilalţi opt de Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei.

Mandatul componenței CEC a expirat în luna iunie a acestui an, însă a fost prelungit cu 90 de zile, din cauza perioadei electorale a alegerilor parlamentare anticipate.

Julieta Saviţchi
16/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii