O nouă lovitură pentru procurorul general. Alexandr Stoianoglo, nevoit să vină la şedinţele prezidate de Maia Sandu

Julieta Saviţchi
16/09/2021

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo rămâne în continuare membru de drept al Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Curtea Constituțională (CC) a respins, joi, contestația şefului Procuraturii Generale, depusă cu o zi înainte, privind controlul constituționalității prevederilor privind calitatea de membru de drept în componenţa CSS. Astfel, Stoianoglo rămâne obligat de a participa în continuare la şedinţele CSS, prezidate de şefa statului, Maia Sandu.

„Se respinge cererea de suspendare a acțiunii articolului 12 alin. (4) din Legea securității statului nr. 618 din 31 octombrie 1995 în partea în care îl include pe Procurorul General în componența Consiliului Suprem de Securitate, depusă de dl Alexandr Stoianoglo, Procuror General al Republicii Moldova. Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se arată în decizia CC.

Amintim că, Alexandr Stoianoglo a depus, miercuri, o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității prevederilor privind calitatea de membru de drept în componenţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS). „Alexandr Stoianoglo s-a adresat Înaltei Curți după ce la ședința din august a CSS, președinta Maia Sandu a obiectat procurorului general urmărirea penală a mai multor persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții parlamentare, solicitând, în același timp, raportarea mai multor cauze penale pendinte”, se arată în comunicatul emis de Procuratura generală (PG).

Procurorul general consideră că detaliile solicitate de şefa statului „ating separația și echilibrul puterilor în stat". Autorul sesizării a invocat că instituţia pe care o conduce se bazează pe Legea securității statului Nr. 618 din 31.10.1995, care nu prevedea calitatea de membru din oficiu la CSS pentru procurorul general. „Modificările legii făcute de Partidul Democrat în 2016 au afectat grav principiul separației puterilor în stat și, în consecință, independența Procuraturii”, a argumentat Stoianoglo.

Procuratura Generală a solicitat de la preşedinta Maia Sandu să ofere explicaţii la decizia Consiliului Suprem de Securitate din 10 august 2021 privind activitatea nesatisfăcătoare a procurorilor în investigarea dosarelor mari de corupţie. Stoianoglo a mai solicitat șefei statului să fie informat și despre legile care ar obliga ca un procuror, inclusiv procurorul general, să raporteze măsurile întreprinse și rezultatele obținute în cadrul unei anchete penale concrete și să facă constatări privind eficiența sau ineficiența unei investigații.

La rândul său, șefa statului a criticat activitatea PCCOCS care nu ar fi ridicat și calculatoarele din casa conspirativă din care oamenii din gruparea lui Veaceslav Platon coordonau acțiuni împotriva unor judecători și campania electorală împotriva PAS și a Maiei Sandu la alegerile parlamentare din 11 iulie. Ea a mai enumerat și o serie de persoane care au comis ilegalități în Republica Moldova și au reușit să fugă de organele statului, Maia Sandu s-a referit la Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov, Ilan Șor, Constantin Botnari, Vladimir Andronachi, Gheorghe Cavcaliuc și Veaceslav Platon.

Ingerințele în separatea puterilor în stat nu au fost invocate de procuratura Generală în premieră. În august procurorul general a acuzat-o pe Președinta Maia Sandu de faptul că ar fi consiliată de personaje demise din procuratură. El a declarat că șefa statului nu respectă principiul separării puterilor în stat, prezumția de nevinovăție și drepturile omului. Procurorul a afirmat că nu va admite ca subalternii săi să lucreze pentru anumite grupări politice sau de interese. 

 

Julieta Saviţchi
16/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii