image
Sursa foto: jurnal.md

Litvinenco, despre sesizarea lui Stoianoglo la CC: E semnificativ că nu vrea să participe la ședințele CSS

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a calificat ca fiind foarte „simbolic” faptul că procurorul general, Alexandru Stoianoglo, nu mai vrea să participe la ședințele Consiliului Suprem de Securitate, într-un stat unde corupția reprezintă principala amenințare la adresa securității.

Declarația lui Sergiu Litvinenco vine după ce procurorul general s-a adresat azi cu o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității prevederilor legale care au instituit Procurorului General calitatea de membru de drept în componenţa Consiliului Suprem de Securitate.

„E simbolic faptul că Procurorul General Alexandr Stoianoglo nu mai vrea să participe la şedinţele Consiliului Suprem de Securitate. Și asta într-o țară în care corupţia a fost declarată drept principala ameninţare la adresa securităţii. Prin aceasta s-a arătat practic bătut în lupta cu corupţia. Nu este primul şi nici ultimul înalt demnitar care a cedat. Poate totuși Alexandr Stoianoglo decide să-i lase posibilitatea următorului Procuror General să poată participa la şedinţele CSS? Societatea mizează foarte mult pe implicarea procuraturii în acest proces. Mai mult, este chiar obligaţia acestuia. Dar nu poţi să impui omul dacă nu vrea şi dacă nu poate”, a comentat Sergiu Litvinenco.

Potrivit PG, decizia de a sesiza Înalta Curte în acest sens survine ca urmare a ultimei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate din 10 august 2021, în cadrul căreia Președintele CSS, Maia Sandu, a obiectat Procurorului General lipsa urmăririlor penale a mai multor persoane.

Noutăţile partenerilor

comentarii: