Stoianoglo se vrea „după ușa” CSS: Cere Înaltei Curți „controlul constituționalității prevederilor legale” prin care Procurorul General a fost numit membru al Consiliului
Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat astăzi cu o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității prevederilor legale care au instituit Procurorului General calitatea de membru de drept în componenţa Consiliului Suprem de Securitate. Într-un comunicat de presă, instituția anunță că decizia de a sesiza CC survine după ultima ședință a CSS din 10 august, în cadrul căreia „Președinta CSS a obiectat Procurorului General lipsa urmării penale a mai multor persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții parlamentare, solicitând, în același timp, raportarea mai multor cauze penale pendinte”.
Foto: UNIMEDIA
„Procuratura consideră o atare abordare ca fiind inadmisibilă și contrară legii, prin care se aduce atingere separației și echilibrului puterilor în stat, și prin urmare, nu poate fi tolerată pe viitor.
Analizând subiectul, Procuratura a constatat că, inițial, Legea securității statului Nr.618 din 31.10.1995 nu prevedea Procurorului General calitatea de membru din oficiu.

Modificările în Lege au fost operate la propunerea unui grup de deputați ai fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat (inițiativa legislativă nr.436 din 23.11.2016), prin introducerea Procurorului General drept membru din oficiu în conținutul art.12 alin.(4) din lege, fiind grav afectat principiul separației puterilor în stat și, în consecință, independența Procuraturii.

Atât sub aspect procedural, la acel moment, Parlamentul a încălcat normele Constituției în partea procesului de legiferare, cât și în fond, Legea contravine Legii Supreme, democrațiile moderne necunoscând astfel de practici.

Luând act de situația de fapt şi jurisprudența consacrată a Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, considerăm imperios necesară suspendarea acţiunii prevederilor contestate prin care a fost instituit Procurorul General drept membru ex-officio în componenţa Consiliului Suprem de Securitate, fapt care, la fel, a fost solicitat Înaltei Curți”, se arată în comunicatul Procuraturii.

Procuratura Generală anunța că va sesiza Curtea Constituțională la mijlocul lunii august. Reacția vine după ultima ședință a CSS, la care au fost invitația și conducătorii procuraturilor specializate. Acesta a declarat că „în toată cariera sa de procuror, este prima dată când un șef de stat cheamă șefii procuraturilor specializate la raport”.

După acea ședință, președinta a criticat dur Procuratura, iar tot în aceeași zi, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a înregistrat proiectul care va face posibilă demiterea procurorului, după evaluarea acestuia. La acest moment, proiectul a fost deja votat în lectură finală.


Pub