Partidul Șor trage noi semnale de alarmă. Republica Moldova ar putea rămâne fără apă potabilă

Cetățenii Republicii Moldova ar putea rămâne fără principala sursă de apă potabilă, dacă Ucraina va continua să extindă Hidrocentrala de la Novodnestrovsk, pe râul Nistru. Noi atenționări în acest sens vin din partea deputaților fracțiunii Partidului „Șor”, care se arată nedumeriți că subiectul privind situația dezastruoasă de la Nistru nu figurează pe lista de chestiuni arzătoare a actualei guvernări.

Foto:

În cadrul unui briefing de presă, deputatul Partidului „Șor”, Marina Tauber, a declarat că acest subiect este unul dureros pentru echipa formațiunii din care face parte. Parlamentarul a amintit despre măsurile întreprinse de colega sa Violeta Ivanov, fost ministru al Mediului, doctor în științe și specialist în probleme de mediu, recunoscut la nivel internațional, pentru a preveni situația ecologică dezastruoasă a ecosistemului bazinului fluviului Nistru, astfel încât cetățenii noștri să nu aibă de suferit. Marina Tauber a făcut referire și la acțiunile Comisiei parlamentare mediu și dezvoltare regională, pe care a condus-o în legislativul precedent.

„Suntem în pragul unei noi catastrofe. Suntem în pandemie, numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus crește. Oamenii mor. Zilnic, asistăm la o avalanșă de scumpiri. S-a majorat prețul pâinii și a altor produse de primă necesitate. În fiecare zi auzim discuții, dar și vedem cum se scumpesc carburanții. Nu ne ajung degetele la mâini ca să enumerăm majorările de prețuri. Pe lângă toate acestea, ne confruntăm cu altă problemă serioasă – situația dezastruoasă de la râul Nistru. Țara noastră riscă să rămână fără apă”, a avertizat deputatul Marina Tauber.

Parlamentarul a amintit și despre Declarația cu privire la impactul curent și viitor al construcțiilor hidroenergetice de pe fluviul Nistru și neadmiterea unei catastrofe ecologice iminente, adoptată, în unanimitate, de Parlament, la inițiativa Partidului „Șor”, în luna februarie a acestui an, dar care nu funcționează. Ucraina continuă instalarea noilor hidrocentrale la Nistru.

În data de 17 august, țara vecină a inaugurat cea de-a patra turbină din cele șapte pe care le planifică la Centrala Hidroelectrică de Acumulare a Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsk, de la granița cu Republica Moldova pe fluviul Nistru. Prin urmare, fracțiunea parlamentară a Partidului „Șor” face apel la conducerea Republicii Moldova și cea a Ucrainei să ajungă la consens, astfel încât partea ucraineană să stopeze lucrările de extindere a Complexului Hidroenergetic Nistrean.

„Solicităm ca acest subiect să fie abordat cât mai serios, nu superficial. Impactul ecologic dezastruos ar putea deveni ireversibil nu numai pentru Republica Moldova, dar și pentru Ucraina. În plus, potrivit experților din domeniu, inclusiv celor din Ucraina, proiectele implementate de țara vecină ar putea spori activitatea seismică în regiune, riscul de eroziune și alunecări de teren, ar putea înrăutăți calitatea apei și crea dificultăți semnificative în alimentația cu apă a Republicii Moldova”, a mai menționat Marina Tauber.

La final, deputatul Partidului „Șor” a prezentat mai multe recomandări și soluții și a reiterat că membrii formațiunii sale sunt gata să ofere expertiză calificată și experiența în domeniul mediului, pentru a preveni catastrofa ecologică de la Nistru. Printre acestea se numără anularea din Strategia de dezvoltare a sectorului hidroenergetic al Ucrainei a prevederii privind construirea hidrocentralelor noi pe Nistru. De asemenea, să fie onorate angajamentele asumate prin ratificarea Convenției privind evaluarea impactului asupra mediului, în context transfrontalier. Totodată, deputații fracțiunii Partidului „Șor” consideră că Guvernul trebuie să demareze acțiunile necesare în vederea obținerii sprijinului partenerilor de dezvoltare, întru soluționarea acestei probleme, să includă în proiectul Agendei de asociere RM-UE 2021-2027 drept obiectiv prioritar necesitatea utilizării eficiente a resurselor de apă. În același timp, să nu fie permisă darea în concesiune părții ucrainene a terenului de pe teritoriul Republicii Moldova etc.

Mai multe măsuri, care ar preveni situația ecologică dezastruoasă a ecosistemului bazinului fluviului Nistru, sunt prevăzute în Declarația Parlamentului Republicii Moldova cu privire la impactul curent și viitor al construcțiilor hidroenergetice de pe fluviul Nistru și neadmiterea unei catastrofe ecologice iminente, adoptată în luna februarie 2021.

 


Pub