Nume noi și vechi în lista candidaților pentru noua componență CEC: PAS cu 5 candidați, Șor a propus unul, iar BCS -3

Zece candidați vor fi propuși plenului Parlamentului pentru a fi numiți membri ai Comisiei Electorale Centrale. Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat raportul pentru un proiect de hotărâre în acest sens. Astfel, Fracțiunea PAS a propus 5 candidați, BCS - 3, iar cei de la Șor - un candidat.

Foto: multimedia.parlament.md

Persoanele care vor fi propuse spre desemnare în funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale sunt: Berlinschii Alexandru, Caraman Angelica, Gurduza Sergiu, Lupașco Ludmila, Musteața Alexandru, Postolache Vasile, Miron Vitalie, Enciu Lilian și Banaru Vadim.

În urma intervievării candidaților, câțiva membri ai Comisiei juridice, numiri și imunități au exprimat unele rezerve vis-a-vis de aptitudinile în exercitarea funcției electorale a doi dintre candidați, Miron Vitalie și Postolache Vasile.

Expertul Promo-Lex Pavel Postică a fost desemnat membru al Comisiei Electorale Centrale, de către președinta Maia Sandu.

Mandatul componenței CEC a expirat în luna iunie a acestui an, însă a fost prelungit cu 90 de zile, din cauza perioadei electorale a alegerilor parlamentare anticipate, care au avut loc la 11 iulie anul curent.

Comisia Electorală Centrală este constituită din 9 membri: un membru este desemnat de către Preşedintele Republicii Moldova, ceilalţi 8 membri sunt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei.

Componenţa nominală a Comisiei se confirmă prin hotărârea Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Membrii CEC sunt inamovibili şi nu pot fi membri ai partidelor şi ai altor organizaţii social-politice.


Pub