Comunicarea nonviolentă – cum să ne facem auziți, fără să strigăm

Când nu ești auzit, ridici vocea. Când nu ești văzut, ieși în față. Când te doare – rănești. Iar toate aceste reacții și acțiuni creează un mediu și o societate care a uitat de comunicare nonviolentă, despre care ne vorbește Marshall B. Rosenberg în cartea sa „Comunicarea nonviolentă – un limbaj al vieții”. 

Acest articol face parte din rubrica „O carte pe săptămână”, realizată în colaborare cu Librăria Cărturești. Ne propunem să citim săptămânal câte o carte și să-ți povestim pe scurt despre aceasta, să te inspirăm, informăm și să-ți facem poftă de lectură. Descoperim lumea cărților împreună!
Cartea din această săptămână se numește „Comunicarea Nonviolentă – un limbaj al vieții”, de Marshall B. Rosenberg, pe care o găsești la Cărturești

Scriitorul și psihologul american susține că anume comunicarea nonviolentă reprezintă cheia care deschide ușa spre liniștea ta și relațiile bune cu oamenii din jur și cu societatea în general. Iar pentru a obține acest echilibru, trebuie doar să ne oprim, să nu cădem pradă impulsurilor, să ne ascultăm, să punem întrebări și să spunem ce ne dorim, de fapt. Potrivit autorului, doar așa vei trece peste comunicarea violentă, care poate să doară. Iar drept rezultat, ai să te eliberezi de efectele experiențelor din trecut, ai să renunți la tiparele de gândire care duc la certuri, furie, deprimare și ai să poți rezolva conflictele pe cale pașnică. 

„Comunicarea nonviolentă se bazează pe abilități de comunicare și folosire a limbajului care ne întăresc capacitatea de a rămâne umani chiar și în condiții extreme. Nu conține nimic nou; toate elementele integrate sunt cunoscute de secole. Intenția procesului este să ne amintească ceea ce știm deja despre felul în care noi, oamenii, ar trebui să interacționăm unii cu alții și să ne ajute să trăim într-un mod în care ceea ce știm să se regăsească în realitatea pe care o trăim. Pentru o comunicare nonviolentă, în primul rând trebuie să observăm ce acțiuni/cuvinte ne afectează. Apoi să ne întrebăm ce simțim și să înțelegem, dar și exprimăm care sunt nevoile noastre și ce așteptări avem. Asta trebuie să facă fiecare dintre noi, ca să nu permită furiei sau indignării să se adune în noi”, remarcă Rosenberg, care a fondat un Centru de comunicare nonviolentă care, de fapt, este o organizație internațională pentru pace.

Marshall B. Rosenberg a predat comunicarea nonviolentă și medierea încă din anii ’60, a scris 15 cărți în domeniu, iar volumul despre comunicarea nonverbală a fost un bestseller, fiind tradusă în peste treizeci de limbi și vândute peste un milion de exemplare în întreaga lume. 

Potrivit biografului său, Marjorie C. Witty: „Rosenberg avea o față feroce chiar și atunci când zâmbea sau râdea cu poftă. Impresia generală pe care mi-a lăsat-o a fost de intensitate intelectuală și emoțională puternică. El era mereu o prezență carismatică”.

Cartea nu te învață, ci mai mult îți reamintește despre unele lucruri care ți-au scăpat. Iar tehnicile de comunicare ale lui Marshall transformă conflictele în dialoguri, iar strigătele – în mărturii. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.