Cât costă să faci săpun acasă?

În prezent, magazinele ne propun o gamă variată de săpunuri cu parfumuri și texturi atât de diferite, cu o listă atât de lungă de ingrediente, încât te face să-ți pui întrebarea: oare ce substanțe pun eu pe corpul meu? Mulți dintre noi însă au rezolvat problema acesta apelând la săpunurile naturale. Fără adaosuri chimice și coloranți sintetici, acestea sunt ecologice, delicate și protejează pielea datorită componentelor naturale, iar parfumul acestora vine de la uleiurile esențiale. Pentru unii fabricarea săpunului în condiții de casă a devenit un hobby, pentru alții – un adaos la bugetul casei. 

În acest articol, Moldova.org îți propune să vezi cât te-ar costa să-ți faci propriul săpun.

Producătorii specializați în fabricarea săpunului de casă precizează din start că metodele existente de fabricare pot fi împărțite în două categorii: săpunul creat dintr-o bază deja pregătită și săpunul din componentele originale. În primul caz, „baza de săpun” este produsă la fabrică. Aceasta se topește, iar apoi se adaugă uleiurile dorite. În cel de-al doilea caz, săpunul se face de la zero. Este un proces mai migălos și îndelungat, dar așa vei ști că acesta va conține doar ingredientele alese de tine.

Pentru că există o gamă variată de modalități și rețete de producere a săpunului, e foarte complicat să calculezi cât o să te coste producerea unei partide săpun. Aceste costuri depind de ingredientele și de forma în care vei turna compoziția. De aceea, îți prezentăm mai jos componentele de bază de care vei avea nevoie și care poate să-ți ajungă pentru o perioadă mai lungă de timp. 

Din cauza că proporțiile pentru fabricarea săpunului pot fi diferite, în funcție de rețetă sau cantitatea dorit, prezentăm mai jos costurile pentru ingredientele de bază, în cantitățile comercializate în prezent.

Ulei de măsline – 130 lei / 1 l

Ulei de cocos – 170 lei / 500 ml

Ulei de orez – 45 lei /100 ml

Ulei de migdale – 130 lei / 250 ml

Unt de shea – 120 lei / 200 gr

Sodă caustică – 40 lei / 1 kg

Apă distilată – 12 lei / 1 l

Ulei esențial – 150 lei / 30 ml

În total – 797 lei

Totodată, pentru a face săpun vei avea nevoie de ustensile, pe care poate le ai deja în bucătărie: cântar electronic de bucătărie, stick blender/ mixer vertical, termometre, un vas înalt, rezistent la temperatură, oală emailată sau inox, forme pentru săpun, ș.a.

Zina Marian, care se ocupă de fabricarea săpunului de casă, recomandă ca începătorii totuși să apeleze la cărțile de specialitate unde sunt descriși detaliat toți pașii, dar și sunt calculate proporțiile ingredientelor. Totodată, ea atrage atenția asupra pregătirii spațiului de lucru și respectarea măsurilor de precauție, în special din cauza proprietăților sodei caustice. Este important să menționăm că această sodă nu este bicarbonatul de sodiu pe care îl folosim de obicei la gătit sau la curățenie. Soda caustică sau leșia, cum mai este numită, cauzează arsuri chimice severe atunci când intră în contact cu pielea. „Din acest considerent, este important să purtați mănuși și ochelari de protecție, iar în spațiul de lucru să nu se afle vase pe care le folosiți la gătit sau mâncare”, atenționează Zina Marian. 

Trei sfaturi de la Zina Marian pentru cei care vor să fabrice săpun de casă:

  1. Nu punem uleiurile, soluția de sodă caustică „la ochi”. Tot timpul trebuie de cântărit și de verificat atent proporțiile. 
  2. Ca să răcim soluția de sodă caustică mai repede (pentru că ea atinge 60-65°C la amestecarea sodei caustice și apei distilate), vom avea nevoie de cuburi de gheață. Într-un vas mai măricel cu apă și gheață, punem vasul cu soluție și urmărim cu termometrul să nu scadă temperatura mai jos de 40°C. 
  3. Ca să scoatem mai ușor săpunurile din formă, le punem la congelator pentru ~30 min.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.