„Corpul meu, decizia mea” sau depinde al cui corp este

La început de august, în centrul Chișinăului mărșăluia un grup mare de preoți și enoriași, exprimându-se împotriva vaccinării obligatorii. Acțiunea era organizată de o asociație obștească numită Mișcarea Juriștilor Ortodocși din Moldova, iar dacă pentru lumea simplă nu prea spune multe această denumire de organizație, pentru mine da. Acum câțiva ani, cercetând pentru un articol, am intrat într-o bulă informațională creată de mai multe site-uri religioase, printre care și Moldova ortodoxă, site care este gestionat de această asociație obștească.

Contextul era acesta în 2018, Ministerul Sănătății anunțase într-un comunicat de presă o creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă la nivel mondial, de la 5000 la 20 de mii de cazuri. Atunci, Organizația Mondială a Sănătății spunea că principala cauză a acestei creșteri este activitatea mișcărilor antivaccin. Tot în acel context, și Mitropolia încuraja enoriașii „să se roage în sfintele lăcașuri pentru izbăvirea de rujeolă”.

Atunci am căutat și am citit foarte multe materiale în general împotriva vaccinării, dar deseori mă împiedicam și de alte materiale adiacent-ideologice. Totul se rezuma practic la conspirația homosexualilor contra familiei (deși habar nu am cum poți spune că familia este celula societății, condamnând o parte din oameni să trăiască singuri), la „programarea copiilor prin ADN”, etc.

Atunci am constatat existența unei comunități care promovează un set de valori, valori cu care, deși nu sunt de acord, nu le împărtășesc și nu cred că le-aș împărtăși vreodată, mi-a fost destul de interesant s-o urmăresc. Anume oamenii din această bulă au devenit și cei mai activi odată cu izbucnirea pandemiei Covid-19. Aceeași oameni spuneau la început că nu există nici un Covid. Aceeași oameni spuneau apoi că există, dar nu e grav și că medicii desenează cifrele morților. Apoi că vaccinul conține ADN de la fetuși avortați sau că cipuri, 5G, etc. etc. etc.

Această „cașă” nu are nici o logică și nu trebuie de găsit logica. Doar că, în unele cazuri, mesajul lor surprinde plăcut și uneori sună chiar progresist.

De exemplu, la protestul din august, unul din sloganuri era „CORPUL MEU, DECIZIA MEA” (sic!). Pentru cine a urmărit dezbaterile virulente pe subiectul avorturilor, acest slogan este tare cunoscut. Este folosit de cei care militează pentru drepturile femeii de a decide singură, fără a avea restricții, dacă dorește sau nu să păstreze o sarcină. Ironia sorții face ca cei care doresc să pună restricții asupra unei categorii de oameni și militează împotriva avorturilor sunt și cei care sunt împotriva vaccinării, folosind, intenționat sau nu, același slogan.

La unele demonstrații sau, în general, atunci când ai argumente cu unii din această bulă informațională cu privire la drepturile comunității LGBTQ, dai de argumentul: „Da’ eu sunt ok cu ei, doar că să stea la dânșii acasă”. A doua parte a argumentului este cel legat de „influența” asupra copilului. Știți întrebarea: „Dacă merg pe stradă cu copilul meu și el vede doi de ăștia, eu ce să-i zic lui?!”

Amuzant este faptul că exact astea le-am putea spune și despre o persoană care nu se vaccinează, dar cere să nu-i fie interzis accesul la spațiul public. În acest context, aici se poate veni cu aceeași replică: „Poți să nu fii vaccinat, eu sunt ok cu asta, dar doar la tine acasă”. Asta deoarece, între timp, ai devenit un pericol public, spre deosebire cu persoanele din minoritatea LGBTQ, care nu răspândesc nimic.

În fine, dacă aceste persoane, din cauza crizei Covid, vor învăța că cei discriminați astăzi pe criterii de gen, rasă, religie, orientare sexuală, au și ei drepturi la întrunire, la protest, dreptul de a se afla în spații publice, de a vorbi, de a nu li se impune părerea majorității sau a autorităților, deja o să facem un pas înainte. Mă tem însă că acest lucru nu se va întâmpla, iar odată ce pandemia se va termina, mulți dintre aceștia vor continua într-o veselie să limiteze libertățile altora.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.