07:33:17 25.04.2024
Stiri

STUDIU // Cel mai AFECTAT sector al Nistrului din cauza Complexului Hidroenergetic Dnestrovsc se întinde pe 150 de kilometri în aval de Naslavcea: Au dispărut numeroase specii de pești și regimul termic al apei a fost dereglat

Actualitate 15.09.2021 10:18 Vizualizări1955 Autor: Ziarul National
STUDIU // Cel mai AFECTAT sector al Nistrului din cauza Complexului Hidroenergetic Dnestrovsc se întinde pe 150 de kilometri în aval de Naslavcea: Au dispărut numeroase specii de pești și regimul termic al apei a fost dereglat PNUD Moldova


Impactul Complexului Hidroenergetic Nistrean (CHN) asupra râului Nistru se resimte cel mai puternic pe un sector de 150 de kilometri în aval de Naslavcea, arată un studiu privind impactul social și de mediu al CHN asupra râului Nistru.

Potrivit cercetării comandate de PNUD Moldova și elaborate de o echipă de experți independenți, la inițiativa Ministerului Mediului, cu sprijinul Suediei, impactul asupra stării hidrologice a râului și regimului termic este negativ.

În acel sector de pe râul Nistru este redus esențial transportul de sedimente, iar apele deversate sunt cu până la 7,5 grade Celsius mai reci vara și cu 5 grade Celsius mai calde în sezonul rece.

Totodată, au crescut suprafețele acoperite cu plante acvatice care pot dăuna râului, de la 1 la 85% în sectorul de nord al R. Moldova, a scăzut nivelul de zooplancton și organismelor de adâncime, au dispărut 19 specii de pești în segmentul mijlociu și 15 specii în cel inferior, a scăzut efectivul speciilor valoroase de pești (cegă, crap, șalău, știucă, morunaș) de circa 40 de ori.

Potrivit PNUD Moldova, efectele economice se resimt prin cantitățile instabile sau puternic diminuate de apă în unele perioade critice, uneori cu caracteristici esențial modificate (temperatură, sedimente) pentru mai mulți utilizatori de apă din Republica Moldova, cum ar fi cei din agricultură, industria alimentară, turism și alte sectoare.

Deși debitele minime au crescut de două ori și este asigurat debitul minim de 100 de metri cubi pe secundă, ceea ce contribuie la atenuarea efectelor secetei, debitele maxime au fost reduse pentru a atenua riscul de inundații. Însă nu există siguranța că partea ucraineană va asigura evacuarea permanentă a debitului minim de 100 de metri cubi pe secundă.

„Studiul confirmă științific faptul că întreg CHN are un impact semnificativ asupra mediului, iar acest impact, conform reglementărilor naționale și internaționale din domeniul protecției mediului, trebuie eliminat sau compensat. Astfel, Ministerul Mediului va deține mijloacele necesare pentru luarea unor măsuri concrete atât prin dezvoltarea politicilor de dezvoltare națională și locală, cât și în cooperare cu partenerii ucraineni”, a declarat secretara de stat din cadrul Ministerului Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov.

Proiectul „Studiul impactului social și de mediu al Complexului Hidroenergetic Dnestrovsc” va oferi asistență autorităților Republicii Moldova în procesul de negocieri cu partea ucraineană privind exploatarea în comun a râului Nistru.

Complexul hidroenergetic nistrean a început să fie construit de către Ucraina în 1973 și prima unitate de producere a energiei hidroenergetice a fost lansată în 1983, urmată de cea de-a doua în 2002 și Centrala hidroelectrică prin pompare – în 2013.

Necesitatea elaborării unui asemenea studiu a apărut după ce partea ucraineană a anunțat că vrea să extindă Complexului Hidroenergetic Nistrean de la Nahoreany – Naslavcea la Novodnestrovsk prin construcția altor șase hidrocentrale pe Nistru în amonte de cea de la Novodnestrovsk, toate aflate pe teritoriul Ucrainei.

Rrâul Nistru este principala sursă de apă pentru R. Moldova, 80% din volumul anual de apă provenind anume din acest fluviu, și singura sursă de apă potabilă pentru Chișinău unde locuiește o treime din populația republicii noastre.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md