11:22:51 29.03.2024
Stiri

VIDEO // Contrabandă FĂRĂ țigări: Avionul ucrainean capturat pe un câmp din Edineț era GOL. Organele de drept nu știu ce pedepse riscă cele patru persoane reținute

Actualitate 15.09.2021 11:11 Vizualizări1701 Autor: Ziarul National
VIDEO // Contrabandă FĂRĂ țigări: Avionul ucrainean capturat pe un câmp din Edineț era GOL. Organele de drept nu știu ce pedepse riscă cele patru persoane reținute


Presupușii contrabandiști ucraineni și belaruși, reținuți ieri-dimineață pe un câmp din Hlinaia Mică, raionul Edineț, lângă un avion AN-2, pot scăpa cu fața curată. Avionul despre care Poliția de Frontieră anunțase ieri că era plin cu țigări de contrabandă s-a dovedit a fi, de fapt, gol. Conducerea Poliției de Frontieră presupune că avionul respectiv a fost folosit pentru transportarea țigărilor de contrabandă în România, cazul fiind anchetat în prezent.

Organele de drept din R. Moldova au deschis un dosar penal pentru survolarea spațiului aerian neautorizat și trecerea ilegală a frontierei de stat.

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că un aparat de zbor a survolat neautorizat spațiul aerian al R. Moldova, la hotarul cu Ucraina, pe 11 septembrie, în jurul orei 21.58 de minute. În acel moment au fost întreprinse acțiuni de căutare a aparatului de zbor, cu implicarea Poliției Naționale, dar și a Serviciului de Informații și Securitate. Căutările s-au desfășurat în localitățile din raioanele Briceni, Ocnița și Edineț. Totodată, Vasiloi susține că l-a alertat și omologul său din Ucraina vizavi de acest caz.

Citește și: FOTO // Un avion ucrainean cu ţigări de CONTRABANDĂ, capturat de poliţiştii de frontieră lângă Hlinaia Mică, raionul Edineț

Ulterior, avionul AN-2 a fost observat în noaptea de 13 spre 14 septembrie. Acesta a zburat pe teritoriul României. În jurul orei 2.57, aparatul de zbor s-a întors pe teritoriul R. Moldova, iar la 3.30 a aterizat pe câmpul din preajma localității Hlinaia Mică, a relatat Vasiloi.

Pentru a nu admite ca avionul să părăsească teritoriul R. Moldova, în condițiile în care acesta era deja alimentat cu combustibil, organele de drept au intervenit. Astfel, în cadrul operațiunii au fost reținute trei persoane. Al patrulea suspect a fost găsit peste puțin timp într-un hotel din Edineț. Este vorba de patru piloți – trei ucraineni și un belarus. Alte două persoane au reușit să fugă de la fața locului. Rosian Vasiloi a refuzat să ofere detalii despre identitatea persoanelor care au fugit.

Organele de drept au efectuat mai multe percheziții în locurile unde au fost văzute mașinile reținute pe câmpul din Hlinaia.

„Nu putem spune acum că de pe teritoriul R. Moldova au fost încărcate țigările. Totul va fi stabilit în cadrul anchetei. Avionul respectiv a survolat teritoriul României 45 – 50 de minute și putem constata că a avut loc un caz de contrabandă. Aeronava nu e înregistrată pe teritoriul Ucrainei, dar am reușit să identificăm acest bord. La etapa actuală nu putem spune ce pedeapsă riscă suspecții. Urmare a perchezițiilor de ieri și altor măsuri… Acum nu este stabilit care ar urma să fie pedeapsa pentru persoanele reținute. Dacă se depistează și alte infracțiuni, atunci vom vorbi despre alte acțiuni”, a declarat șeful adjunct al Poliției de Frontieră, Daniel Martnos.

Rosian Vasiloi a fost întrebat de ce, inițial, în comunicatul de presă al Poliției de Frontieră se spunea că în avion erau țigări, iar ulterior lucrurile s-au schimbat radical. „În avion nu erau țigări. Situația se schimba de la minut la minut”, răspuns Rosian Vasiloi.

Acesta a adăugat că în luna mai ar fi avut loc un caz similar, însă opinia publică nu a fost informată despre asta. „Am dispus să fie efectuată o anchetă internă, pentru a vedea dacă unii angajați ai Poliției de Frontieră au fost implicați. Am un mesaj pentru cei implicați în aceste scheme: locul vostru este lângă procurori, dar nu în cadrul Poliției de Frontieră. Vor fi găsiți cei care au fugit”, a promis Vasiloi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md