12:54:07 24.04.2024
Stiri

Guvernul de la Chișinău propune crearea unei noi instituții publice, responsabilă de transportul feroviar

Actualitate 15.09.2021 12:12 Vizualizări1684 Autor: Ziarul National
Guvernul de la Chișinău propune crearea unei noi instituții publice, responsabilă de transportul feroviar CFM


Guvernul de la Chișinău a elaborat un proiect de lege prin care propune crearea Autorității Feroviare.

Membrii Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe au dat astăzi undă verde proiectului care deleagă Autorității Feroviare nou create obligația să emită următoarele acte permisive: Autorizație de transport feroviar, Certificat de siguranță pentru întreprinderi feroviare și Autorizație de siguranță pentru administratorul infrastructurii.

Actele vor fi eliberate gratuit, iar Autoritatea Feroviară va avea dreptul să efecte controlul în vederea respectării condițiilor de emitere a actelor permisive nominalizate.

De asemenea, noua instituție va fi responsabilă de siguranța transportului feroviar, calitatea serviciilor de transport, protecția consumatorilor în domeniul transportului feroviar, respectarea condițiilor de autorizare și certificare conform domeniului, respectarea cerințelor de siguranță și calitate a vehiculelor feroviare, a elementelor infrastructurii feroviare, a instalațiilor, mecanismelor și echipamentelor tehnice feroviare, dar și supravegherea conformității constituenților de interoperabilitate cu cerințele esențiale.

Proiectul are ca scop armonizarea legislației naționale cu legislația Uniunii Europene și urmează a a fi supus dezbaterilor în ședința plenară a Parlamentului.

Menționăm că deputații de pregătesc, de asemenea, să voteze un nou Cod al transportului feroviar. Implementarea noului Cod al transportului feroviar va elimina monopolul Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” pe piața serviciilor feroviare. Astfel, infrastructura feroviară va aparține în continuare statului, iar serviciile de tracțiune, transport pasageri și marfă vor putea fi prestate de operatori privați.

În același timp, se vor stabili reguli concrete privind aportul statului în privința dezvoltării infrastructurii feroviare și, prin urmare, va fi creat un climat investițional echitabil în ramură, asigurată competitivitatea pe piața serviciilor de transport feroviar de mărfuri.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md