12:18:07 25.04.2024
Stiri

Partidul „ȘOR” dă ALARMA: „R. Moldova ar putea rămâne fără apă potabilă. Solicităm ca acest subiect să fie abordat cât mai serios, nu superficial”

Actualitate 15.09.2021 16:21 Vizualizări1957 Autor: Ziarul National
Partidul „ȘOR” dă ALARMA: „R. Moldova ar putea rămâne fără apă potabilă. Solicităm ca acest subiect să fie abordat cât mai serios, nu superficial”


Cetățenii R. Moldova ar putea rămâne fără principala sursă de apă potabilă, dacă Ucraina va continua să extindă Hidrocentrala de la Novodnestrovsk, pe râul Nistru. Despre aceasta au avertizat deputații fracțiunii Partidului „ȘOR”, care se arată nedumeriți că subiectul privind situația dezastruoasă de la Nistru nu figurează pe lista de chestiuni arzătoare a actualei guvernări.

Deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, a declarat că acest subiect este unul dureros pentru echipa formațiunii din care face parte. Aceasta a amintit despre măsurile întreprinse de colega sa Violeta Ivanov, fost ministru al Mediului, doctor în științe și specialist în probleme de mediu, recunoscut la nivel internațional, pentru a preveni situația ecologică dezastruoasă a ecosistemului bazinului fluviului Nistru, astfel încât cetățenii noștri să nu aibă de suferit.

Tauber a făcut referire și la acțiunile Comisiei parlamentare mediu și dezvoltare regională, pe care a condus-o în legislativul precedent. „Suntem în pragul unei noi catastrofe. Suntem în pandemie, numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus crește. Oamenii mor. Zilnic, asistăm la o avalanșă de scumpiri. S-a majorat prețul pâinii și a altor produse de primă necesitate. În fiecare zi auzim discuții, dar și vedem cum se scumpesc carburanții. Nu ne ajung degetele la mâini ca să enumerăm majorările de prețuri. Pe lângă toate acestea, ne confruntăm cu altă problemă serioasă – situația dezastruoasă de la râul Nistru. Țara noastră riscă să rămână fără apă”, a avertizat deputatul Marina Tauber, în cadrul unui briefing de presă.

Parlamentarul a amintit și despre Declarația cu privire la impactul curent și viitor al construcțiilor hidroenergetice de pe fluviul Nistru și neadmiterea unei catastrofe ecologice iminente, adoptată, în unanimitate, de Parlament, la inițiativa Partidului „ȘOR”, în luna februarie a acestui an, dar care nu funcționează. Ucraina continuă instalarea noilor hidrocentrale la Nistru.

Pe 17 august curent, Ucraina a inaugurat cea de-a patra turbină din cele șapte pe care le planifică la Centrala Hidroelectrică de Acumulare a Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsk, de la granița cu R. Moldova pe fluviul Nistru. Prin urmare, fracțiunea parlamentară a Partidului „ȘOR” face apel la conducerea R. Moldova și cea a Ucrainei să ajungă la consens, astfel încât partea ucraineană să stopeze lucrările de extindere a Complexului Hidroenergetic Nistrean.

„Solicităm ca acest subiect să fie abordat cât mai serios, nu superficial. Impactul ecologic dezastruos ar putea deveni ireversibil nu numai pentru R. Moldova, dar și pentru Ucraina. În plus, potrivit experților din domeniu, inclusiv celor din Ucraina, proiectele implementate de țara vecină ar putea spori activitatea seismică în regiune, riscul de eroziune și alunecări de teren, ar putea înrăutăți calitatea apei și crea dificultăți semnificative în alimentația cu apă a R. Moldova”, a mai menționat Marina Tauber.

La final, deputatul Partidului „ȘOR” a prezentat mai multe recomandări și soluții și a reiterat că membrii formațiunii sale sunt gata să ofere expertiză calificată și experiența în domeniul mediului, pentru a preveni catastrofa ecologică de la Nistru. Printre acestea se numără anularea din Strategia de dezvoltare a sectorului hidroenergetic al Ucrainei a prevederii privind construirea hidrocentralelor noi pe Nistru. De asemenea, să fie onorate angajamentele asumate prin ratificarea Convenției privind evaluarea impactului asupra mediului, în context transfrontalier. Totodată, deputații fracțiunii Partidului „ȘOR” consideră că Guvernul trebuie să demareze acțiunile necesare în vederea obținerii sprijinului partenerilor de dezvoltare, întru soluționarea acestei probleme, să includă în proiectul Agendei de asociere RM-UE 2021-2027 drept obiectiv prioritar necesitatea utilizării eficiente a resurselor de apă. În același timp, să nu fie permisă darea în concesiune părții ucrainene a terenului de pe teritoriul R. Moldova etc.

Mai multe măsuri, care ar preveni situația ecologică dezastruoasă a ecosistemului bazinului fluviului Nistru, sunt prevăzute în Declarația Parlamentului R. Moldova cu privire la impactul curent și viitor al construcțiilor hidroenergetice de pe fluviul Nistru și neadmiterea unei catastrofe ecologice iminente, adoptată în luna februarie 2021, a conchis sursa citată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md