Linkuri accesibilitate

Cine este Alexandr Franchetti?


Alexandr Franchetti adus la audieri la Tribunalul Municipal din Praga, 14 septembrie 2021
Alexandr Franchetti adus la audieri la Tribunalul Municipal din Praga, 14 septembrie 2021

Ucraina a confirmat că a cerut autorităților cehe să-l rețină pe Alexandr Franchetti, un cetățean rus căutat de Kiev în baza unui mandat internațional de arestare, și cere extrădarea sa la Kiev.

Franchetti, care a fost reținut pe aeroportul internațional din Praga pe 12 septembrie și este căutat de Ucraina pentru că a coordonat operațiunea paramilitară de anexare a Crimeei la Rusia în 2014.

De ani de zile, Aleksandr Franchetti a trăit o viață dublă.

Informațiile despre bărbatul rus de vârstă mijlocie arestat la sfârșitul săptămânii trecute pentru presupusele sale acțiuni în timpul anexarii Crimeei la Rusia în 2014 sunt greu de găsit, scriu colegii noștri care au investigat cazul – de la serviciul ucrainian, cel rus, televiziunea Current Time și de la serviciul central de știri.

La sala de sport de la Praga unde se pare că lucra, oamenii au spus că nu l-au mai văzut de ani de zile sau au refuzat să comenteze. În clădirea din afara centrului Pragăi unde pe o sonerie, la un apartament , apare numele Aleksandr Franchetti – nu a răspuns nimeni.

De fapt, majoritatea informațiilor disponibile despre ceea ce Franchetti ar fi putut face în Crimeea provin de la Franchetti însuși, din interviurile postate pe internet de-a lungul anilor și în care își face un autoportret măgulitor ca un patriot stimulat la acțiune pentru apărarea orașului Sevastopol de potențiali sabotori.

La 12 septembrie a fost arestat pe aeroportul internațional din Praga pe baza unei cereri a autorităților ucrainene.

Ucraina vrea să-l pună sub acuzația de constituire a unui grup armat ilegal. Franchetti, în vârstă de 48 de ani, ar putea primi până la opt ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

O căutare a înregistrărilor publice indică faptul că Franchetti s-a născut la Voronej pe 2 martie 1973, dar sub un nume de familie diferit, după cum a confirmat sora sa, Yana Oleneva pentru jurnaliștii postului nostru. Numele lui ar fi Aleksandr Olenev,

Acest nume apare, de asemenea, pe o pagină a site-ului rus dedicat poeziei - Stixi.ru - care include, de asemenea, o fotografie a cuiva care pare a fi Franchetti. Dovezile sugerează, de asemenea, că a folosit cel puțin două pseudonime, Aleksandr Kramarenko și Aleksandr Ol.

Aleksandr Molokov, un reprezentant al autorităților ruse care controlează Crimeea ocupată, a spus că Franchetti era numele de familie al fostei sale soții - o femeie cu care se spune că s-ar fi căsătorit la un moment dat după ce s-a mutat în Republica Cehă la mijlocul anilor 1990.

Până în 2013, Franchetti a dobândit rezidența în Republica Cehă. Într-un raport din acel an, canalul de televiziune al Ministerului Apărării din Rusia, Zvezda, a citat-o pe fiica sa, pe care a identificat-o drept Dia Franchetti, spunând că tatăl ei „iubea Republica Cehă și Praga”.

Franchetti a indicat în trecut, inclusiv în postări pe internet, că a lucrat ca antrenor de fitness. La Praga, oamenii de la sala de sport unde a spus că lucrează au declarat pentru Current Time că nu l-au mai văzut din 2015 sau 2016. Reporterii postului nostru nu au primit nici un răspuns când au sunat la apartamentul din sectorul 4 al Pragăi, unde, la intrarea în clădire – era afișat numele Franchetti.

In registrul public afacerilor, numele său apare ca acționar sau proprietar al mai multor afaceri, unele dintre ele lichidate.

Într-un interviu postat pe YouTube în septembrie 2014, Franchetti a spus că a călătorit pentru prima dată în Crimeea pe 25 februarie 2014, ajungând cu trenul la Sevastopol de la Voronej.

Asta s-a întâmplat cu doar două zile înainte ca bărbați puternic înarmați cu uniforme verzi, fără însemne militare de identificare, să ia cu asaltat parlamentul Crimeii din Simferopol, capitala regiunii ucrainene de la Marea Neagră, și au ridicat steagul rus în vârful clădirii. Tot atunci, comandourile în haine similare au împânzit peninsula, au înconjurat bazele militare ucrainene și au preluat controlul asupra altor facilități strategice. Mult mai tirziu președintele rus Vladimir Putin a recunoscut ceea ce era deja clar pentru mulți de pe teren: „micii oameni verzi” erau militari ruși .

Rusia și-a consolidat controlul asupra Crimeii în luna martie, după organizarea unui referendum respins ca ilegal de majoritatea comunității internaționale.

Unitatea lui a patrulat zonele împădurite din jurul Sevastopolului, urmărind forțele pro-Kiev

Franchetti a spus că a primit primul său „ordin de luptă” pe 28 februarie și că, peste câteva zile a creat un grup paramilitar numit North Wind. Potrivit lui Franchetti, unitatea lui a patrulat zonele împădurite din jurul Sevastopolului, urmărind forțele pro-Kiev care ar fi putut să ajungă în oraș și a verificat în mod regulat conductele și liniile electrice pentru a se asigura că nu există actiuni de ”sabotaj ”- cu alte cuvinte, contribuind la securizarea controlului rusesc asupra acestor facilități ucrainiene din peninsulă.

Într-un interviu postat pe canalul YouTube, Franchetti a mai susținut că a acționat în coordonare cu comanda navală a Rusiei de la Sevastopol, care chiar înainte de anexarea Peninsulei Crimeea , era baza principală a Flotei rusești de la Marea Negară.

Franchetti s-a lăudat că ar fi oprit un „complot sabotor” lângă Sevastopol, spunând că tot ceea ce a descoperit a predat Flotei de la Marea Neagră.

Exercițiu al trupelor rusești în Crimeea: bateriile de artilerie de la Marea Neagră au început antrenamentul la baza militară Opuk, septembrie 2021
Exercițiu al trupelor rusești în Crimeea: bateriile de artilerie de la Marea Neagră au început antrenamentul la baza militară Opuk, septembrie 2021

Afirmațiile sale se potrivesc cu un tip de narațiune a Kremlinului despre evenimentele din Crimeea de la acea vreme, Moscova susținând că se pregătea o acțiune de proporții din partea forțelor pro ucrainene – dar care s-a dovedit a fi o narațiune fără temei .

Mai mult, scriu corespondenții noștri - detaliile acestei presupuse operațiuni sunt necunoscute și nu exista menționarea vreunor acțiuni de tip militar în vecinătatea Sevastopolului în februarie și martie 2014.

Ca și în cazul lui Franchetti și acțiunilor cu care se laudă – au apărut întrebări cu privire la organizația paramilitară North Wind, despre vorbește el.. Franchetti a spus că grupul este format din 12 persoane, deși o căutare a înregistrărilor publice arată doar trei nume cu legături cunoscute cu grupul: Fiodor Vetrov, originar din Sevastopol, dar care locuiește la Moscova; Ihor Pavlinenko, din orașul Luhansk din estul Ucrainei; și Dejan Beric, cetățean al Serbiei.

Beric este o figură bine-cunoscută, care a luptat mai târziu cu separatiștii susținuți de Kremlin în estul Ucrainei, unde războiul a izbucnit la câteva săptămâni după anexarea Crimeii la Rusia , război care a făcut peste 13.000 de morți și Beric a fost frecvent prezentat de presa rusă de stat. Se pare că a lucrat și ca jurnalist pentru PolitRussia, o „revistă națională, sociopolitică”, potrivit site-ului său web.

Informațiile culese din contul său de pe rețeaua socială rusă VKontakte indică că Beric locuiește acum la Moscova, unde ar avea un magazin de articole de pescuit.

Beric a fost un critic al lui Sergei Menyailo, ales de Moscova pentru a conduce Sevastopol după anexare și care a părăsit Crimeea în 2016. Beric îi ceruse să îi acorde cetățenia rusa, iar acesta a refuzat solicitarea, considerându-l pe sârb doar un mercenar.

Când autoritățile ruse ocupante au anunțat alegeri la Sevastopol în 2014, Franchetti a candidat în districtul Nahimovsky al orașului drept independent, dar a obținut doar puțin peste 1 la sută din voturi în alegerile nerecunoscute, după ce a promis reforme de pensii și „centre de agrement” gratuite pentru locuitorii districtului, printre altele.

Astfel, aspirațiile sale politice s-au stins.

Franchetti a dispărut încet de pe scena politică separatistă din Sevastopol, potrivit lui Lenur Usmanov, un activist pro-rus local care spune că îl cunoștea bine. "Mulți dintre acești membri ai" unităților de autoapărare "și alții activi în evenimentele din" primăvara rusească "nu au mai găsit nimic de făcut. Iar Franchetti nu face excepție", a declarat Usmanov pentru serviciul din Crimeea al postului nostru.

Franchetti a lucrat o perioadă ca asistent pentru Olga Homiakova, membra a adunării locale numite de Rusia din Sevastopol, înainte de a renunța la acest serviciu.

A rămas, totuși, cofondator al Apărării de la Sevastopol, așa-numita organizație civică formată în cea mai mare parte din cei care fuseseră activi în grupurile paramilitare din peninsulă. Cu toate acestea, în 2016, Apărarea de la Sevastopol a fost afectată de lupte interne înaintea alegerilor din Duma de Stat din Rusia - unii, inclusiv Franchetti, susținând guvernul Rusiei Rusia Unită și alții susținând grupuri separatiste locale.

„Au existat chiar lupte între ei”, a declarat colegilor noștri sub condiția anonimatului o sursă apropiată organizației.

Din 2014, Franchetti a făcut naveta între Praga și Sevastopol, potrivit lui Usmanov, care a spus că fostul luptător și-a încercat mâna și în afacerile din Crimeea, dar propunerile lui n-au avut nici un succes.

Unde locuia exact Franchetti în Sevastopol, Usmanov a spus că nu știe. "Singurul lucru pe care îl știu sigur este că și-a construit o casă în Sevastopol și plănuia să se mute definitiv aici de la Praga. El spunea că se simte mai confortabil aici", a spus Usmanov.

Franchetti s-ar putea simți mai acasă în Crimeea, dar a devenit din ce în ce mai critic față de președintele rus Vladimir Putin, la fel ca alti militanții care au ajutat Rusia să anexeze Crimeea sau au luptat alături de forțele separatiste din estul Ucrainei. Unii dintre acești luptători ar fi vrut ca Rusia să-și extindă controlul asupra altor porțiuni din Ucraina.

„Mi-e rușine. Îmi este foarte rușine de acest președinte, care a fost cumva ales - într-adevăr nu știu de cine. În ultimul an sau al doilea, nu am întâlnit nici o singură persoană care l-a votat", spunea Franchetti într-un videoclip postat pe internet în aprilie 2020.

Pe 14 septembrie, o instanță din Praga a dispus arestarea preventivă a lui Franchetti în așteptarea unei decizii privind posibila sa extrădare în Ucraina.

Textul lui David Akselrod a fost adaptat de Oana Serafim

XS
SM
MD
LG