Lipsa de personal majorează numărul locurilor de muncă vacante. Domeniile cu cea mai mare nevoie de specialiști

15 Sept. 2021, 11:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Sept. 2021, 11:01 // Actual //  Lupu Eduard

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 622, la 10 469 comparativ cu sfârșitul lunii precedente, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Cele mai multe locuri vacante sunt înregistrate în Chișinău – 4709 și în Bălți – 1150, iar cele mai puține – în Sângerei (29). În UTAG angajatorii propun 212 locuri de muncă vacante.

Pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sunt disponibile 2191 locuri de muncă, constituind circa 21% din numărul total.

Specialiștii în activitatea financiară, economică sau comercială au la dospoziție 174 de poziții, cele mai multe fiind pentru contabili – 86. Totodată, sunt solicitați și ofițerii bancari și agenții service clienți – câte 30 de locuri, agenții de vânzări – 13, reprezentanții comerciali – 9 și specialiștii bancari și auditorii interni – câte 3.

Datele ANOFM arată că cei mai solicitați sunt însă specialiștii în domeniul sănătății – 481, precum și inspectorii și ofițerii – 470. De asemenea, se propun circa 160 locuri de muncă vacante pentru ingineri și tehnicieni, 122 pentru specialiștii din domeniul învățământului, 103 – pentru cei din marketing.

sursa foto: anofm.md

sursa foto: anofm.md

În același timp, 8278 locuri de muncă sau 79% din numărul total de locuri de muncă vacante sunt destinate persoanelor cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați. Aici cei mai solicitați rămân a fi lucrătorii din industria textilă și confecții, pentru care se propun 2129 locuri vacante.

Totodată, pe piața muncii sunt solicitați și specialiștii în transport și telecomunicații, pentru aceștia fiind disponibile, Numărul locurilor de muncă nu depășește 1000. Pentru muncitorii auxiliari sunt disponibile 741 locuri vacante.

Pe de alta parte, economiștii susțin că foarte mulți angajatori din Republica Moldova în special cei din industria automotive întâmpină dificultăți în ocuparea posturilor, în principal din cauza lipsei competentelor tehnice ale candidaților.

Marin Ciobanu, administratorul Zonei Economice Libere de la Bălți susține că investitorii străini au nevoie de forță de muncă mai calificată ca urmare tehnologiilor mai avansate. Nu poți merge într-un raion unde forța de muncă e mai puțin calificată, asta se cere undeva aici, la Chișinău.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău