(foto) Dacia Duster 3: Primele detalii despre proiectul 100% românesc

Șeful mărcilor Dacia și Lada în cadrul grupului Renault, Denis le Vot, însoțit de vicepreședinții pentru design și inginerie ai grupului Renault, au fost în această săptămână la București pentru a stabili detaliile noului Duster 3. Unele informaţii au ieşit la iveală după un dialog cu un grup restrâns de jurnalişti, notează autoexpert.ro

“Am venit în România împreună cu Gilles Le Borgne, Laurens van den Acker și alți colegi având în bagaje viitorul Duster. Putem spune că am transferat Duster 3 acestei țări! Tot ceea ce va urma – design, inginerie, dezvoltare, achiziții, etc. – va fi realizat în România! Din acest moment proiectul este românesc! Nu îl veți vedea imediat, dar el există”, a declarat CEO-ul Dacia.

Declarația lui Denis le Vot a fost susținută și de șeful diviziei de inginerie a grupului, Gilles Le Borgne, care a explicat următoarele:

“Am discutat cu echipele din România, Rusia, Maroc și America de Sud pentru că vorbim despre un proiect imens. E vorba de șase mașini (derivate zonale ale Duster) și patru industrializări (mașina va fi produsă în patru uzine), iar dezvoltarea se face aici, la Renault Technologie Roumanie (RTR). În acest moment la proiect lucrează circa 4.000 de oameni de la inginerie și alți 2.700 de angajați de la Renault și Dacia. Primul produs al acestui proiect este viitorul Dacia Duster care va fi comercializat și sub brand Renault în anumite zone ale lumii”.

Oficialii Renault prezenți la București au dezmințit ideea că Duster nu va fi altceva decât fratele mai mic al lui Bigster. Cel puțin nu în privința comportamentului rutier pentru că designul este de așteptat să aibă influențe puternice.

“Jogger nu are nimic de-a face cu Sandero în privința dimensiunilor. Dar au aceeași platformă. Și vom continua așa. Duster va fi un crossover care va avea și versiune 4×4. Va fi mașina aspră și dură a gamei, ca să spun așa. Bigster va fi mai lung (4.6 metri) și va tinde către zona SUV, adică, în final, mașina asta va fi foarte bună și pentru drumuri lungi. Pentru că asta caută oamenii în segmentul C (compact). Ei nu caută o mașină de teren, ci una spațioasă, cu o poziție înaltă, confortabilă. Deci rolul fiecărei mașini din gama Dacia va fi foarte diferit”, a detaliat Denis le Vot.

În privinţa designului, CEO-ul a menționat că marca poate fi cool şi fără costuri mari.

“Comparați noul Jogger cu Lodgy. Pentru a urca în segmentul C și pentru a fi siguri că, de exemplu, clienții germani, vor cumpăra Bigster, trebuie să fim cool. Vă pot spune, deși nu vă pot arăta, că designerii fac o treabă minunată cu viitoarele modele”.

Deși proiectul Dacia Duster 3 a fost acordat de șefii grupului Renault echipei din România, nu este încă stabilită uzina în care acesta va fi produs. Cum la Mioveni se fabrică deja Duster 2 facelift logica simplă spune că Duster 3 va fi asamblat tot aici, însă nu trebuie scos din calcul faptul că, tot în acea perioadă, 2024 – 2025 – 2026, va intra în producție și modelul Bigster.

“Când va veni și Bigster vom avea nevoie de mai mult spațiu de asamblare. Nu pot spune încă unde va fi asamblat Duster 3, dar nu vă fie teamă, întreaga capacitate de producție a uzinei din România va fi utilizată. Nu există îndoială în privința asta”.

Apropo, Autocar scrie că noul Duster va fi lansat în Uniunea Europeană în anul 2024, conform celor aflate de la managerul de proiect Julien Ferry. El a subliniat că succesorul actualului model trebuie să fie “același” automobil.

“Rolul său în companie este de a oferi un raport preț-caracteristică foarte bun. Trebuie să se adreseze acelor clienți care caută o mașină simplă care să poată ieși în teren.”

Utilizarea platformei CMF-B va oferi Dacia accesul la tehnologiile hibride ale alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi. În special, apariția unui Duster în versiune plug-in hybrid este posibilă. Modelul ar putea împrumuta motorizarea de pe Renault Captur E-TECH.

Produsul Renault este pus în mişcare de un benzinar natural aspirat de 1.6 litri, un demaror-generator, un motor electric, o baterie de înaltă tensiune şi o transmisie automată în cinci trepte. Puterea totală se ridică la 160 CP, iar cu energia din bateria de 9.8 kWh poate parcurge până la 50 km în ciclul WLTP.

Vezi primul nostru contact cu Duster facelift în cadrul acestui proaspăt reportaj: (video) München 2021: Noua Dacia Jogger – primul contact AutoBlog.MD

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/