/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Carburanții s-au scumpit pentru a zecea oară la rând! Șefii ANRE, audiați în Comisia economie, buget și finanțe

15 septembrie 2021, ora 20:38

Carburanții s-au scumpit pentru a zecea oară la rând. Potrivit noilor prețuri plafon, publicate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, un litru de benzină poate fi vândut cu cel mult 20 de lei și 92 de bani. Pe când un litru de motorină costă 16 lei și 74 de bani. Pentru că prețurile sunt în continuă creștere, șefii agenției au fost chemați la Parlament și audiați la ședința Comisiei economie, buget și finanțe. Aceștia au declarat că scumpirile sunt cauzate de evoluțiile pe piața internațională.

Deputații s-au arătat deranjați de activitatea ANRE în domeniul reglementării tarifelor la carburanți, de când a fost introdusă noua metodologie de stabilire a prețurilor plafon. De partea cealaltă, conducerea agenției, care a participat la audieri, a declarat că produsele petroliere se scumpesc din cauza situației de pe piața internațională. Iar atunci când acestea se vor stabiliza și vor începe să scadă, și șoferii de la noi vor simți pozitiv acest lucru.

Carpov a mai precizat că sunt cazuri când companiile peco admit cheltuieli ce pot fi evitate și care sunt incluse în formarea tarifelor. În context, șeful de la ANRE a declarat că agenția a redus marja comercială, anume pentru a spori eficiența companiilor.

Deputatul socialist, Petru Burduja, a criticat instituția și a acuzat-o de ineficiență.

Conform noilor prevederi legale, votate în luna august, ANRE stabilește zilnic prețurile plafon la carburanții de bază. În ultimele două săptămâni, prețul benzinei a crescut cu 85 de bani litrul, iar al motorinei – cu aproape 50 de bani. Mâine, benzina va costa cel mult 20 de lei și 92 de bani litrul, iar motorina – 16 lei și 74 de bani, ceea ce înseamnă că s-au scumpit din nou.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram