/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Reconstrucție cu scandal în centrul Capitalei. Proprietarul unei clădiri, monument istoric, a început reabilitarea fațadei, fără acte permisive

missing
15 septembrie 2021, ora 20:55

Reconstrucție cu scandal în centrul Capitalei. Proprietarul unei clădiri, care este un monument istoric, a început reabilitarea fațadei, dar fără să obțină acte permisive de la Primărie și de la Ministerul Culturii, așa cum prevede legea. Abia după ce unul din consilieri a mers la fața locului pentru a anunța despre ilegalități, fiind agresat de unul dintre muncitori, conducerea primăriei a reacționat și a oprit șantierul.

„Un monument de arhitectură, care se transformă în un frigider pavat cu polistiren.”

După ce a depistat abateri, consilierul municipal independent, Victor Bunescu, a mers pe strada Bulgară pentru a verifica dacă actele celor care fac lucrări acolo sunt în regulă. Odată ajuns acolo, alesul local care făcea un live pe facebook a fost agresat de un muncitor. În consecință, ecranul telefonului a fost deteriorat.

„- Nu te apropia de mine.
– Eu îți spun normal pleacă de aici.
– Am voie să filmez, aici e trotuar.
– Când eu lucrez nu ai voie.”

„Am fost puțin bruscat de către unul dintre muncitori. Probabil el nu și-a dat seama ce face. Am scris o plângere la poliție, care va examina cazul.”

Consilierul este îngrijorat de materialele care sunt folosite pentru reconstrucția clădirii istorice. Și asta pentru că normele interzic utilizarea meterialelor de construcții, ce nu sunt compatibile cu cele originale. Deși lucrările au fost începute încă acum o lună, anterior, nimeni nu a reacționat la solicitările consilierului.

„Polistirenul care este folosit la reconstrucția acestei clădiri nu este permis. Proprietarul a prezentat niște xerox-uri, care nu aveau nicio ștampilă confirmativă. Dezvoltarea clădirilor în municipiul Chișinău trebuie să meargă. Modernizarea este permisă, dar ele trebuie să fie făcute conform anumitor acte.”

La o zi după agresarea consilierului, primăria a reacționat. În această dimineață pe pagina sa de facebook, Ion Ceban a scris că lucrările au fost stopate.

„Acte permisive Primaria Chișinău nu a eliberat.(…) Va fi întocmit proces verbal pe faptul executării lucrărilor de construcție neautorizate”, se arată în mesaj. Nu am reușit să obținem o reacție din partea proprietarului clădirii. Lucrările de reabilitare a monumentelor istorice se pot face doar cu permisiunea ministerului Culturii și a autorizațiilor eliberate de primărie. Potrivit Registrului monumentelor de importanţă naţională şi municipală, clădirea de pe strada Bulgară 24 din Chișinău este un monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram