image
Sursa foto: AFP/GettyImages

Actualizare de urgență pentru iPhone; Elimină vulnerabilitatea care permite supravegherea prin programul de spionaj Pegasus

Apple a lansat o actualizare de urgență pentru iPhone, vizând eliminarea vulnerabilității care permite supravegherea utilizatorilor prin programul de spionaj Pegasus.

Cercetătorii de la “Citizen Lab” din cadrul Universității din Toronto au spus că vulnerabilitatea din softul celor de la Apple a fost exploatată încă din luna februarie și permitea hackerilor infiltrarea softului de spionaj prin intermediul iMessege (serviciu de mesagerie disponibil doar între utilizatorii de iPhone) fără ca utilizatorul să acceseze vreun link sau să descarce ceva.

Firma israeliană NSO Group, care a creat spyware-ul Pegasus, susține în continuare că acesta este un instrument util, pus legal la dispoziția autorităților statale din lume pentru lupta împotriva terorismului și a criminalității.

Dar experții spun că un grup de hackeri, devoalați anterior, s-a folosit de această vulnerabilitate din sistemul de operare al Apple pentru a supraveghea jurnaliști, adversari politici și militanți pentru drepturile omului din mai multe țări, scrie Biziday.

“Astfel de atacuri sunt extrem de sofisticate, costă milioane de dolari pentru a fi dezvoltate, au de obicei o durată de viață scăzută și sunt folosite pentru a viza anumiți indivizi”, a spus Ivan Krstic, șeful Departamentului de Ingineria și Arhitectura Securității.

Experții recomandă utilizatorilor Apple să instaleze actualizarea de soft cât mai repede.

Noutăţile partenerilor

comentarii: