image
Sursa foto: jurnal.md

Parlamentul a inițiat controlul asupra activității CNA; Cazurile de corupere a deputaților, printre subiectele prioritare

Prima ședință comună a Comisiei securitate națională apărare și ordine publică și a Comisiei juridice, numiri și imunități privind evaluarea activității Centrului Național Anticorupție s-a desfășurat astăzi la Parlament.

În cadrul ședinței care a fost una organizatorică, Lilian Carp a fost ales președinte al comisiei responsabile de desfășurarea controlului parlamentar.

Persoana responsabilă de corespondența Comisiei cu Centrul Național Anticorupție, pe perioada desfășurării procesului de evaluare a activității acestuia, a fost desemnat Sergiu Sârbu, consultant al Comisiei juridice, numiri și imunități.

Membrii comisiei au examinat propunerile privind intervalul de timp al activității CNA, care va fi supus evaluării. Astfel, s-a decis că acesta va constitui perioada anilor 2016 – 2021.

Totodată, de către membrii comisiei au fost stabilite o serie de subiecte prioritare care vor fi examinate în procesul de evaluare, printre acestea: faptele de corupere a deputaților și acțiunile întreprinse de CNA în vederea elucidării acestor cazuri; fluctuația cadrelor în instituție; audierea și evaluarea raportului CNA pentru anul 2020; obiectivele pe care și le-a asumat fiecare dintre conducătorii CNA, în perioada de referință și gradul de realizare a acestora; evaluarea rapoartelor de monitorizare a activității CNA de către instituțiile internaționale și a recomandărilor pentru perioada 2016-2021; numărul proceselor penale investigate de colaboratorii CNA privind faptele de corupție în domeniul justiției, inclusiv cele finalizate și expediate instanțelor de judecată; activitatea subdiviziunii securitate internă a CNA, cazurile de cercetare a colaboratorilor CNA; etc.

În conformitate cu Hotărârea Parlamentului, raportul cu privire la controlul parlamentar realizat urmează să fie prezentat în termen de până la 30 de zile, în plenul Legislativului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: