Maia Sandu, despre ultimele scumpiri: „E puțin ce poate face Guvernul pentru a opri aceste prețuri, când ele cresc la nivel mondial”

Președinta Maia Sandu a afirmat că mai multe scumpiri, care s-au înregistrat în ultima perioadă în țara noastră, s-au produs din cauza creșterii prețurilor pe piața internațională. În același timp, șefa statului spune că pâinea nu s-a scumpit, decât în „câteva cazurile izolate”. „Întrucât Consiliul Concurenței, ca de obicei, este lipsă, Guvernul trebuie să analizeze această situație”, a menționat Maia Sandu, la emisiunea Cutia Neagră, de la tv8.

Foto: UNIMEDIA

„Înțeleg că au fost câteva brutării în anumite localități, asta ar trebui de investigat, de ce se scumpește, pentru că într-adevăr prețul la grâu nu a crescut. Dar acestea sunt câteva cazurile izolate și întrucât Consiliul Concurenței, ca de obicei este lipsă, Guvernul trebuie să analizeze această situație. Din păcate, pe mai multe produse unde cresc prețurile, aceste prețuri cresc la nivel mondial.

Deci e puțin ce poate face Guvernul pentru a opri aceste prețuri, când ele cresc la nivel mondial.

Ceea ce poate să facă Guvernul și ceea ce o să facă este să-i ajute pe oamenii cu venituri mici, în momentul în care o să înceapă să lucreze Consiliul Concurenței și acolo iarăși este nevoie de un pic de timp ca să se facă ordine”, explică Maia Sandu.

Combinatul de panificație din Bălți a majorat, acum o săptămână, prețurile la pâine. Este vorba despre franzelele „Orășenească” și „De dimineață”. Prețul a crescut cu 25 de bani (sau 5,5%).

De asemenea, de la adoptarea de către PAS a legii privind „plafonarea prețurilor la carburanți”, benzina și motorina se scumpesc constant, zilnic cu câțiva bani.

Totodată, în luna august cel mai mult s-au scumpit castraveții, ouăle și ciupercile proaspete, potrivit ultimelor date BNS.


Pub