Durleșteanu: Nu putem influența prețul la gaze, dar cum vor fi ajutați cetățenii măcar? Care va fi suportul financiar din partea statului?

Mariana Durleșteanu, fostă candidată la funcția de premier și membră al Partidului Legii și Dreptății, susține că noua guvernare ar trebui să se preocupe și de probleme stringente, cum ar fi suportul financiar din partea statului în sezonul de iarnă, în contextul în care se discută despre o scumpire a gazelor naturale, inclusiv pentru consumatorul final. 

Foto: UNIMEDIA
„Care va fi suportul financiar din partea statului în sezonul de iarnă? După cum am menționat anterior, creșterea prețurilor la gaze, produse petroliere și energie electrică au generat o creștere veritiginoasă a prețurilor pentru mărfuri și servicii, iar această explozie va duce la declinul nivelului de trai al cetățenilor.

Cu toate acestea, vedem că actuala putere se ocupă de curățirea structurilor în țara, fapt necesar, însă fără verișoare, cumătri, mătușe, cumnate și amanți.

Dar ce facem cu cetățenii care au nevoie să se încălzească și să aibă o speranță în ziua de mâine? Ieri am văzut că nimeni nu dorește să-și asume responsabilitatea de ce urmează în negocierea cu Gazpromul a prețurilor la gaze, contract care expiră la 1 octombrie 2021. De asemenea, nu se aude nimic despre rectificarea bugetului pentru 2021, politica fiscală și bugetară pe termen mediu. Nu putem stopa manipularea politică, dar vrem să știm cum cetățenii vor fi ajutați de stat în perioada dificilă prin care va trece Republica Moldova?

Poate e cazul de lăsat presa “independentă a oamenilor buni” să lucreze cu experți notorii în domenii social-economice și mai puțin să invite politicienii care fug de răspundere și se dedică în continuare promisiunilor irelevante?”, a menționat Mariana Durleșteanu, într-o postare pe Facebok.


Moldova negociază un nou contract cu Gazprom privind achiziționarea de gaze naturale. Șeful MoldovaGaz a declarat deja că o scumpire devine inevitabilă, având în vedere tendințele la bursele internaționale. Unele estimări indică o eventuală majorare a tarifului pentru consumatorii finali de aproximativ 30 la sută.

Președinta Maia Sandu declară că negocierea noului contract cu Rusia privind achiziționarea de gaze naturale este responsabilitatea MoldovaGaz. Întrebată despre posibilitatea implicării Guvernului și eficiența acestei implicări, șefa statului a răspuns că „există un preț de piață și există o formulă care este stabilită deja, iar costul iarăși depinde de prețul la nivel internațional”.

La rândul său, opoziția parlamentară susține că actuala guvernare ar putea obține un preț mai mic pentru țara noastră, dacă „nu va submina relațiile cu Federația Rusă”.

Totodată, fostul prim-ministru o acuză pe Maia Sandu că încearcă „să-și decline responsabilitatea pentru noul preț la gazele naturale” negociat cu Federația Rusă. „Maia Sandu, școlită bine cum să dea vina pe alții, încearcă să-și decline responsabilitățile iar și iar. După scumpirea drastică a prețului la gaz va da vina pe Moldovagaz, deși ar trebui acum să se ocupe ea personal de acest subiect”, declară Ion Chicu.


Pub