„Vremuri noi, aceleași greble!”. MĂR declară că hotărârea CNESP se bate cap în cap cu declarațiile Alei Nemerenco

Asociația MĂR a venit cu unele precizări după declarațiile făcute aseară de ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Potrivit acestora, ultima hotărâre a CNESP nu prevede modalitatea de prezentare a documentației Covid din partea vizitatorilor și niciun mecanism de verificare a acestora. La fel, membrii Comisiei nu au specificat mecanismul de control din parte instituțiilor cu funcție de control, spun aceștia. „Aceste lucruri și conținutul de facto al Hotărârii, contravine declarațiilor făcute de către Doamna Ministră”, spune Asociația.

Foto: colaj
„Autoritățile statului din nou emit doar decizii generale cu caracter de executare, fără a explica mecanismul de implementare și de control. Astfel, lăsând la latitudinea instituțiilor cu funcție de control, aprecierea subiectivă a respectării sau nerespectării deciziei CNESP. Ca și în trecut, această manieră de lucru lasă loc de abuzuri față de cei care trebuie să execute deciziile CNESP. Vremuri noi, aceleași greble”, se arată în declarație emisă de MĂR.
 
La fel, Asociația MĂR spune că Codul CAEM (Codul Activităților Economice din Moldova) nu prevede așa tipologie ca și „club de noapte”, cu atât mai mult că, pe teritoriul Republicii Moldova nu avem unități distractive or de alimentație publică înregistrate ca și „ring de dans” (cod CAEM 56.30, 93.29).

„Clasificarea și atribuirea codului CAEM unei activități economice se atribuie în dependență de activitatea principală a unei unități. Sectorul HoReCa a evoluat în diversitatea serviciilor prestate, codul CAEM rămânând neactualizat. În prezent, orice tip de unitate de alimentație publică poate presta servicii, atât de deservire, organizare de evenimente distractive, dansuri, conferințe, cât și evenimente concertistice. În această ordine de idei, apare întrebarea ce se dorește ca și măsură epidemiologică, prin specificarea noțiunilor de „ring de dans” și „club de noapte”? Ambiguitatea prevederilor au ca și consecință controale neîntemeiate din partea organelor de forță în rândul tuturor unităților de alimentație publică (de agrement ori nu). Am comunicat de nenumărate ori Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, cât și în cadrul ședinței pe care am avut-o cu doamna Prim-ministru, despre această lacună normativă și consecințele abuzive care au loc la controalele organizate de angajații MAI”, se arată în declarație.

Asociația insistă pe crearea unui consiliu consultativ pe lângă CNESP

„Colaborarea și comunicarea autorităților cu asociațiile de profil par a avea doar un rol simbolic și nu unul consultativ. Asociația MĂR reiterează necesitatea creării unui consiliu consultativ pe lângă CNESP, pentru a evita astfel de situații, care reduc din eficiența măsurilor adoptate pentru sănătatea publică și subminează, atât autoritatea instituțiilor responsabile, cât și a mediului de afaceri”, spun aceștia.

‼️ Continuăm să credem că profesionalismul, claritatea, predictibilitatea și dialogul constructiv pot fi instrumente eficiente de gestionare a crizei pandemice.

Asociația MĂR, organizație a reprezentanților din domeniul Horeca, a cerut clarificări de la Autorități din Sănătate privind modul de realizare a ultimelor decizii ale Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP).

Ulterior, Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu explicații.


Pub