13:47:04 28.03.2024
Stiri

Candidații opoziției politice din Rusia se luptă între ei. De ce jubilează Vladimir Putin

Actualitate 14.09.2021 10:44 Vizualizări827 Autor: Ziarul National
Candidații opoziției politice din Rusia se luptă între ei. De ce jubilează Vladimir Putin


Pe 19 septembrie, cetățenii ruși vor merge la urne pentru a alege noul Parlament de la Moscova. 225 de deputați care candidează pentru un loc în Duma de Stat, camera inferioară a legislativului Federației Ruse, vor fi aleşi în baza listelor de partid, iar restul în circumscripţii majoritare. Scrutinul electoral este considerat foarte important, pentru că este pentru prima dată când opoziția are șansa să pună probleme serioase partidului președintelui Vladimir Putin, Rusia Unită, chiar dacă acesta din urmă pleacă cu prima șansă în a obține majoritatea mandatelor. Numai că diviziunile înrădăcinate între partidele de opoziție de pe scena politică din Rusia fac ca sarcina obținerii unor victorii punctuale să devină foarte grea, după cum se arată într-o analiză realizată de cotidianul independent The Moscow Times.

Dacă există un singur loc unde opoziția politică rusă ar trebui să poată câștiga fără drept de apel alegerile parlamentare din această duminică, acela este circumscripția Kuntsevsky, situată în vestul Moscovei.

Renumită pentru faptul că aici își avea reședința de vară Stalin, Kuntsevsky este unul dintre cele 225 de circumscripții care aleg în mod colectiv jumătate din membrii camerei inferioare a parlamentului din Rusia, Duma de Stat.

Pentru mulți dintre alegătorii din Kuntsevsky, principala miză a votului din acest weekend este înfrângerea partidului de guvernământ, Rusia Unită, nu neapărat cine va câștiga alegerile și îi va reprezenta, atât timp cât nu este din partidul lui Vladimir Putin. Însă divergențele politice dintre partidele de opoziție fac să fie foarte greu de realizat aceast aspect.

„Voi vota pentru oricine poate învinge Rusia Unită”, a declarat Alexei Liașenko, un student în vârstă de 26 de ani, care are de ales între candidatul partidului comunist și candidatul partidul liberal Yabloko.

„Sunt foarte îngrijorat că, cu atât de mulți candidați ai opoziției care își împart același electorat, partidul Rusia Unită ar putea câștiga din nou”, a mai spus Alexei Liașenko.

Votul inteligent - strategia lui Alexei Navalnîi

Votul inteligent, strategia de coalizare a alegătorilor anti-Kremlin în jurul celui mai viabil candidat împotriva partidului Rusia Unită, este fundamentul chemării la acțiune politică, pe care le-a reiterat în mod public în nenumărate rânduri disidentul rus Alexei Navalnîi, închis în prezent într-un penitenciar din Rusia.

Alexey Navalny '60 Minutes' Interview
Disidentul Alexei Navalnîi, în timpul unui interviu, pe vremea când era în afara Rusiei. Sursă foto: Profimedia Images

Cele 15 circumscripții uninominale din Moscova, unde sondajele de opinie arată că partidul de guvernământ este profund nepopular, oferă opoziției șansa de a-și întări forța politică, după un an caracterizat de proteste și represiuni politice.

Echipa lui Navalnîi a declarat că recomandările privind votul inteligent vor fi publicate numai înainte de deschiderea urnelor, când candidații nu mai pot renunța la candidatură. Motivația din spatele acestui gest constă în faptul de a împiedica autoritățile ruse să-i elimine din competiție pe candidații susținuți de opozantul lui Vladimir Putin.

La ultimele alegeri pentru Duma de Stat, care s-au desfășurat în 2016, partidul Rusia Unită a obținut o victorie la limită în Kuntsevsky, cu un scor de doar 29% din voturi, pentru că restul voturilor s-au fragmentat și s-au dus către liberalii de la Yabloko, comuniști și alte formațiuni.

Dorința insuficientă de a face compromisuri politice rezonabile

Cu aceleași două partide de opoziție care concurează pentru a câștiga competiția politică în această circumscripție uninominală, există semne că preferințele electoratului vor fi din nou divizate, nu unite, ceea ce îi va permite candidatului partidului Rusia Unită, Evgeni Popov, un prezentator tv cu mesaje pro-Kremlin, să-și păstreze locul în Duma de Stat.

La începutul acestei luni, la un miting comun împotriva unui proiect de construcție de drumuri în cartierul suburban Ramenki din Moscova, cele două partide anti-Kremlin au manifestat o apropiere politică, însă dorința celor două formațiuni de a face compromisuri este în continuare foarte limitată.

„Nici nu mă gândesc să părăsesc competiția electorală", a declarat Kirill Goncharov, candidatul Yabloko, în vârstă de 29 de ani, pentru The Moscow Times. „Deputații partidului comunist au votat pentru noile legi represive din Duma de Stat. Cum i-aș putea susține?”, a mai transmis Goncharov.

La rândul său, candidatul partidului comunist, Mihail Lobanov, un profesor de matematică, în vârstă de 38 de ani, care predă la Universitatea de Stat din Moscova și care se declară „socialist democratic”, avându-l drept model inspirațional pe senatorul american de Vermont, Bernie Sanders, a declarat că doar campania pentru un singur candidat are suficiente șanse să contureze până la urmă o victorie electorală pentru opoziție.

„Cel mai bun lucru pe care l-ar putea face Kirill este să aștepte până în ultima zi înainte ca buletinele să fie tipărite și apoi să se retragă", a spus Lobanov, precizând: „În favoarea mea, evident”.

Neînțelegerea politică între partidele de opoziție din Rusia este cel mai mare inamic al acestora

Chiar și printre formațiunile ale căror înclinații politice par, la suprafață, să fie stâns aliniate, divergențele sunt prezente și vii.

Departe de a reprezenta o mișcare unificată, democrații ruși, împărțiți într-un mozaic de tabere care fac parte din ceea ce înseamnă opoziția politică de la Moscova, au fost adesea propriul lor inamic.

Russian State Duma in session
Parlamentarii ruși, în timpul unei sesiuni în Duma de Stat din Moscova. Sursă foto: Profimedia Images

În ultimii ani, o serie de grupuri politice cu gânduri și valori democratice, de la susținătorii lui Alexei Navalnîi, la partidul liberal Yabloko și până la mișcarea politică „Rusia Deschisă” a oligarhului Mihail Khodorkovsky, au concurat pentru aceeași alegători, deseori luptându-se foarte dur între ele.

La Moscova, orașul cel mai orientat spre opoziție din Rusia, această luptă politică între partidele politice din opoziție a ajutat partidul Rusia Unită să câștige în 2016 cu un scor de aproximativ 30%, deoarece voturile anti-Putin s-au împărțit în mai multe direcții.

Deși Alexei Navalnîi a impus anterior o unitate relativ superficială împotriva regimului de la Kremlin, încarcerarea sa la începutul acestui an și distrugerea efectivă a organizației sale a lăsat în urmă doar un grup exilat care încearcă să coordoneze acum din afara Rusiei stategia de aplicare a „votului inteligent”. Doar că, în absența lui Navalnîi, „votul inteligent”, menit să unească criticii lui Vladimir Putin, a devenit un alt aspect care fracturează opoziția.

Nu mai puțin de șase candidați de opoziție se confruntă în cea de-a 208-a circumscripție uninominală acreditată de Comisia Electorală Centrală din Rusia, care se află în sud-estul Moscovei și este considerată cel mai anti-Putin loc din Rusia.

Pe fondul certurilor continue dintre candidații partidelor de opoziție, site-ul de știri din Letonia, Meduza, a transmis că strategii politici ai partidului Rusia Unită sunt de părere că formațiunea politică a lui Vladimir Putin va câștiga toate cele 15 circumscripții uninominale ale Moscovei.

În circumscripția 198 Leningradsky, care este situată în nord-vestul capitalei Federației Ruse, cele mai mari șanse pentru a ocupa postul de deputat în Duma de Stat le are opoziția.

Candidatul liberal din partea formațiunii Yabloko, activista pentru drepturile omului, Marina Litvinovici, în vârstă de 46 de ani, ar fi trebuit să aibă șanse mai mult decât decente de a câștiga locul de deputat, având în vedere că partidul său a ocupat locul doi la precedentele alegeri, în 2016, numai că în competiție a intrat și deputatul municipal, Anastasia Briukanova, în vârstă de 28 de ani, care a divizat electoratul de opoziție.

Briukanova, care a fost expulzată din formațiunea Yabloko, cât și managerul ei de campanie, Maxim Katz, care a fost la rândul lui dat afară din același partid, dar și din mișcarea Navalnîi, i-au cerut lui Litvinovici să se retragă din cursă, în încercarea de a consolida votul anti-Kremlin. Pentru a consolida această cerere s-au prezentat public niște sondaje care sugerau că Briukanova ar avea de două ori mai mult sprijin în comunitate față de Marina Litvinovici. Candidata partidului Yabloko a respins apelul.

Moscow, Russia. 7th of August, 2021 A volunteer distributes leaflets in support of the candidate Marina Litvinovich (Yabloko political party) for deputy to the State Duma of the Russian Federation during election campaign, in Moscow, Russia
Voluntar care împarte trecătorilor din Moscova un pliant electoral cu oferta politică a cunoscutei activiste pentru drepturile omului, Marina Litvinovici. Sursă foto: Profimedia Images

Competiția politică s-a transformat într-o competiție electorală

Niciunul dintre candidați nu este dispus să se retragă, cursa devenind foarte dură, iar argumentele personale.

Pe rețelele de socializare, aliații Marina Litvinovici au acuzat-o pe Anastasia Bryukhanova, căruia i s-a permis să se înregistreze chiar dacă Comisia Electorală Centrală a respins orice altă candidatură independentă de opoziție din țară, că este un pion politic și un candidat susținut din umbră de regimul de la Kremlin.

La rândul său, cunoscutul blogger și susținător al Anastasiei Briukanova, Ilia Varlamov, a acuzat-o în mod direct pe Litvinovici că este complice la crimă, pe baza opoziției sale față de un proiect local de reconstrucție a drumurilor, despre care spune că va încetini traficul și va salva vieți.

Recurgând la atcuri personale, Ilia Varlamov a mai declarat pentru The Moscow Times: „Cred că doar persoanele cu experiență și studii superioare ar trebui să fie deputați. Briukanova nici măcar nu a absolvit vreo facultate”.

Experții consideră că toate aceste atacuri politice vor duce probabil la o victorie pentru candidatul loial al Kremlinului.

Iar în timp ce aceste divergențe politice se accentuează și par să simplifice planul Kremlinului de a-și asigura încă o Duma de Stat fidelă regimului condus de Vladimir Putin, unii dintre opozanții formațiunii Rusia Unită susțin că este inutilă încercarea de a uni mișcarea anti-Kremlin, după atâția ani de tensiuni și fracturi politice.

„Opoziția nu poate fi unită”, a declarat Anastasia Briukanova, subliniind și că „un liberal nu poate fi de acord cu un naționalist sau cu un comunist. Așa ceva este pur și simplu imposibil”.

Sursa: digi24.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md